Daně v Evropské unii

Daně v Evropské unii

Jan Široký
Nakladatel Linde 2007

Druhé, aktualizované a o nově přistoupivší státy doplněné vydání publikace Daně v Evropské unii docenta Jana Širokého mapuje daňový vývoj v zemích sedmadvacítky. Dále shromažďuje základní legislativní předpisy týkající se harmonizačních snah a daňové spolupráce mezi jednotlivými členskými státy EU.

ANOTACE

Kniha také porovnává daňové systémy různých zemí včetně velikosti daňového zatížení jejich obyvatel či konstrukce jednotlivých typů daňových odvodů.

Publikace je rozdělena do pěti kapitol, které analyzují či popisují tři relativně autonomní části daňové problematiky v Evropské unii: místo daní v evropské ekonomické integraci, daňový harmonizační proces a stávající daňovou praxi členských zemí Evropské unie.

V první části je také nastíněna geneze Evropské unie jako celku včetně jejího vzniku a rozšiřování Společenství. V textu je však kladen důraz na integraci především z hlediska daňové problematiky.

Druhá část knihy se věnuje konkrétním výsledkům koordinace a harmonizace daní v oblastech přímých daní, daně z přidané hodnoty a akcízů. Členění je zvoleno z důvodů rozdílného stupně harmonizace u jednotlivých typů daní: zatímco u přímých daní harmonizační proces stagnuje, u daně z přidané hodnoty je ve fázi výrazného sjednocování legislativních předpisů, včetně intervalu daňových sazeb.

Třetí část publikace je stručným průvodcem po daňových systémech jednotlivých členských zemí Evropské unie.

Data v samotném textu kapitoly, která obsahuje popis daňových systémů jednotlivých zemí Evropské unie, čerpal a porovnával autor z více zdrojů (národní legislativa, příslušná ministerstva, uvedené publikace včetně denního tisku) a pokud byly ve vzájemném rozporu, byly za jejich základ považovány údaje obsažené v European Tax Handbook ve vydání z roku 2006.

Jan Široký: Daně v Evropské unii, druhé aktualizované a doplněné vydání, vazba brožovaná, formát A5, 256 stran, Linde Praha, 2007.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality