Nečas se na fóru v Mnichově sejde se Seehoferem

04.02.2011
čtk

V bavorské metropoli začíná 47. konference o bezpečnosti ve světě. Úvodní den třídenního setkání předních státníků, diplomatů a armádních expertů bude patřit debatám o hrozbách finančních krizí pro mezinárodní stabilitu. Za Českou republiku se prestižního fóra zúčastní ministři zahraničí a obrany Karel Schwarzenberg a Alexandr Vondra spolu s premiérem Petrem Nečasem. Ten se večer sejde se svým bavorským protějškem Horstem Seehoferem.

Pro oba premiéry to bude už druhá schůzka v krátké době. Seehofer byl před Vánocemi jako vůbec první bavorský ministerský předseda na oficiální návštěvě v Praze. V Mnichově se Nečas a Seehofer podle bavorské státní kanceláře setkají na večeři, během níž si vymění politické názory.

Samotnou bezpečnostní konferenci zahájí projev německého ministra obrany Karla-Theodora zu Guttenberga. Na něj naváže diskuzní panel o možných dopadech ekonomických obtíží na mezinárodní stabilitu, v jehož rámci vystoupí mimo jiné generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen, prezident Světové banky Robert Zoellick nebo německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Hlavní jednací den mnichovského fóra je tradičně v sobotu. Na jeho okraj se v tento den v bavorské metropoli uskuteční také schůzka takzvaného blízkovýchodního kvartetu (OSN, EU, USA a Rusko). Ministři zahraničí USA a Ruska Hillary Clintonová a Sergej Lavrov využijí návštěvy v Mnichově k tomu, aby si předali ratifikační listiny nové americko-ruské odzbrojovací smlouvy START, čímž tento dokument, podepsaný loni v dubnu prezidenty obou zemí v Praze, vstoupí v platnost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek