Zhatí polské předsednictví domácí volby?

19.01.2011
Euroskop

Letošní polské sněmovní volby spadají svým říjnovým konáním přesně doprostřed evropského předsednictví. Časová shoda už nyní vzbuzuje spekulace, jak by mohla nová vláda ovlivnit vedení EU, případně zda a jakým způsobem ho naruší. Náměstek ministra zahraničí Mikolaj Dowgielewicz v rozhovoru pro EU Observer slíbil, že obě události zůstanou za všech okolností striktně oddělené.

Podle Dowgielewicze by situace byla mnohem horší, kdyby se volby konaly v první polovině roku. Letošní jaro je pro přípravu předsednictví zásadní. Jeho perspektiva si žádá, aby byli naši ministři aktivní na evropské úrovni, což by s domácí politickou kampaní šlo jen obtížně skordinovat, vysvětlil zástupce šéfa diplomacie.

Podle prosincového průzkumu agentury GfK Polonia by měl v očekávaných volbách zvítězit současný polský premiér Donald Tusk se svou liberální Občanskou platformou. Ta by získala 54%, zatímco největší opoziční strana Právo a spravedlnost by skončila s 26% hlasů daleko za ní.

Možná pod vlivem české zkušenosti se Poláci pojistili i pro případ, že by v říjnu byla zvolena nová vláda. Pravidla předsednictví jsme nastavili tak, aby stávající administrativa zůstala u moci až do posledního prosincového zasedání Evropského parlamentu, odmítl případnou změnu kabinetu Dowgielewicz.

Podle ideální představy bude polské předsednictví harmonické ve vztahu k unijním institucím, ale rozhodně ne neviditelné, jak to naposledy předvedli Belgičané. Úloha Donalda Tuska bude klíčová už proto, že je premiérem relativně velké země, ale žádné závody s evropskými představiteli nečekejte, přiblížil polskou koncepci náměstek ministra zahraničí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek