Německo proti Komisi: Větší riziko nepřijmeme

19.01.2011
Euroskop

Evropská komise navrhla budoucí záchranný mechanismus eurozóny. Jeho jádrem je ulehčení přístupu k záchranným půjčkám pro problémové státy. Hospodářsky silné státy by ale nesly větší riziko a Německo proto rázně protestuje. Informuje o tom Handelsblatt.

Nálada mezi Bruselem a Berlínem je opět na bodu mrazu. Spolkovou vládu rozhněvaly bruselské návrhy změn v záchranném mechanismu eurozóny. Již minulý týden odmítla kancléřka Merkelová plán předsedy Komise Barrosa navýšit prostředky v záchranném deštníku. A ani v úterý euroúředníci s pokusem o přijatelné řešení krize eurozóny neuspěli.

Komise navrhla, aby v permanentním záchranném mechanismu po roce 2013 měly státy s finančními problémy jednodušší přístup k půjčkám. Na druhou stranu státy s nejlepším ratingem AAA by nesly výrazně vyšší riziko. Šest členů eurozóny by ručilo za polovinu objemu záchranného fondu, navrhuje Komise.

Německý ministr financí Schäuble reagoval podrážděně. „Není možné, aby šest států neslo veškerou tíhu a ostatní z toho profitovali, řekl ministr.

Komise navrhla zapojit do záchranného mechanismu i banky. Finanční instituty by podle návrhu přispívaly do společného fondu sumou ve výši 0,2 procent aktiv, což by podle propočtů Komise přineslo 50 miliard eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek