Krize evropských universit

19.01.2011
Euroskop

Evropa mluví o důležitosti vzdělávání. Finanční zdroje pro vysoké školy ve většině států EU však podle zprávy Evropské universitní asociace vysychají. Informuje o tom rakouský deník Die Presse.

Během dvou posledních krizových let se situace mnoha evropských university dramaticky zhoršila. Snižování rozpočtů, restrukturalizace a hledání nových finančních zdrojů zanechaly ve vysokoškolských systémech bolestivé rány, píše Die Presse.

„V mnoha zemích byl redukován počet vzdělávacích míst a některé obory nebyly vůbec otevřeny,“ shrnul dopady hospodářské krize expert Evropské universitní asociace Thomas Estermann. Obává se, že tím zásadně utrpí evropská konkurenceschopnost. S výdaji na vysokoškolské vzdělávání ve výši 1,1 procenta HDP se sice Evropa drží těsně za Japonskem, Spojené státy a Kanada si však před ní udržují výrazný náskok.

Čína pumpuje peníze do vzdělávání

Oproti tomu Čína nastartovala vzdělávací ofenzívu. Zdvojnásobila finance pro terciární školství, které zažívá bezprecedentní růst. Mezi roky 2000 a 2008 se počet čínských vysokoškolských studentů více než ztrojnásobil ze 7,4 na 26,7 milionů. V Evropě naopak počet vysokoškoláků roste jen mírně. Strategie Evropa 2020 přitom stanovila cíl zvýšit počet absolventů terciárního vzdělávání mezi mladými na 40 procent. Nyní to je pouze 34 procent.

Je to ambiciózní úkol vzhledem k tomu, že většina Evropy na vzdělávání šetří. Na špici závodu v úsporách se dostalo Lotyšsko s 48procentními škrty ve výdajích na školství. Následuje jej Velká Británie s 40procentními škrty, Řecko s 30 procenty a Itálie s 20 procenty. Británie je ale zvláštní případ, protože financování terciárního školství převedla z velké části na soukromé investory.

Úspory státy rozložily do různě dlouhých časových období a většinou byly nejvíce postiženy výdaje na výzkum, udává zpráva.

Nicméně ne všechny evropské země se rozhodly omezit výdaje na vysokoškolské vzdělávání. Například Německo nebo Francie výdaje na nejvyšší stupeň vzdělávání zvýšily. A dokonce i Portugalsko, které se často udává jako kandidát na bankrot, dotace pro university zvýšilo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek