Výchova, vzdělání a mládež v prosinci 2010

07.01.2011
Euroskop

EP: EU bude mít speciální označení „evropské dědictví“

EP: EU bude mít speciální označení „evropské dědictví

Návrh rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady, kterým se zavádí opatření Evropské unie pro označení „evropské dědictví (KOM(2010)76)

EP přijal 16. 12. 2010 poměrem 497:18:41 legislativní usnesení k návrhu nařízení zavádějící označení „evropské dědictví.

Pozadí

Původní koncept označení „evropské dědictví vznikl v roce 2005 jako jedna z reakcí na odstup, který existuje mezi EU a jejími občany. Tento projekt původně zahájilo několik evropských států v dubnu 2006 na mezivládní úrovni. Jeho cílem bylo posílit pocit sounáležitosti evropských občanů s Evropou a podpořit vědomí evropské identity prostřednictvím lepší znalosti společné evropské historie a dědictví, zejména mezi mládeží.

Komise byla oslovena Radou v roce 2008, vlastní návrh nařízení předložila v březnu 2010.

Klíčové body

Označení se týká památek přírodní, městské, architektonické nebo kulturní hodnoty. Od roku 2007 bylo označení uděleno celkem 67 pamětihodnostem, které se nacházejí v 17 členských státech EU a ve Švýcarsku.

Podle EP se do programu zapojí pouze členské státy, v budoucnu patrně i nečlenské země. Každé 2 roky navrhne každý členský stát 2 památky. Komise upřednostňovala roční výběr. Komise za pomoci nezávislé expertní skupiny složené z 13 expertů vybere vždy jen jednu památku z členského státu. Označení může získat nejen architektonická památka, ale i místo s určitým významem pro evropskou integraci, různost a hodnoty. Poslanci si od zavedení označení slibují posílení „kulturního turismu.

Postoj ČR

V jednotlivých členských zemích probíhají tzv. dny evropského dědictví. Jedná se o celoevropskou kulturně-poznávací a společenskou akci, jejímž cílem je rozšířit povědomí o kulturním dědictví a jeho ochraně. Naposledy v ČR tyto dny proběhly v září 2010.

Předpokládaný další vývoj

Po prvním čtení v EP projedná návrh nařízení Rada. Výsledek druhého čtení se očekává na přelomu května a června 2011.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality