Le Pen předá žezlo dceři

07.01.2011
Euroskop

S největší pravděpodobností 16. ledna nahradí v čele francouzské ultrapravicové Národní fronty Jeana-Marie Le Pena jeho dcera Marine. Pokud bude nadějná politička kandidovat v prezidentských volbách v příštím roce, může velmi zkomplikovat postavení Nicolase Sarkozyho.

„Marine Le Pen nahání v současnosti pravicové vládní Unii pro lidové hnutí (UMP) stejný strach jako socialistická opozice, tvrdí Der Spiegel. Je téměř jisté, že 16. ledna nahradí svého otce v čele strany. „Marine je stejně demagogická jako on, pouze nebezpečnější. Nejnovější výzkumy veřejného mínění jí přisuzují zisk 17 procent hlasů, pokud bude kandidovat v prezidentských volbách 2012, dodává německý magazín.

Neoblíbený prezident Sarkozy se proto oprávněně obává, že by ho mohla Marine vyřadit z druhého kola prezidentských voleb. Pomoci by ji k tomu mohli zklamaní voliči UMP. Le Penově dceři se podařilo zbavit Národní frontu jejího obhroublého image a obsadit tradiční konzervativní témata jako vnitřní bezpečnost státu nebo přistěhovalectví.

Marine se staví proti přistěhovalectví, ale vyhýbá se otevřenému rasismu. Na svou stranu si získala i odpadlé voliče levice tím, že hájí potraty, homosexuální partnerství a sekulární hodnoty. Odpůrkyně globalizace a eura dokonce podporuje silnější roli státu v hospodářství. A tato taktika se Le Penově dceři vyplácí. Celých 27 procent Francouzů o ní má dobré mínění.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek