Irsko schválilo pomoc 85 miliard eur od EU a MMF

15.12.2010
čtk

I přes odpor opozičních sil dnes irský parlament schválil přijetí finanční pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu v celkovém objemu 85 miliard eur (asi 2,1 bilionu Kč). Na pomoci se budou EU a MMF podílet částkou 67,5 miliardy eur (asi 1,7 bilionu Kč), zbytek si Irové zajistí sami.

Návrh prošel jen velmi těsně; pro jeho přijetí se vyslovilo celkem 81 zákonodárců, proti bylo 75. Schválení navíc předcházela ostrá výměna názorů mezi členy kabinetu premiéra Briana Cowena a představiteli opozice. Ti Cowena obvinili, že dohodl zbytečně drahý obchod; s půjčkou je totiž spojen úrok v průměru 5,8 procenta ročně.

Z celkové částky může Irsko využít 35 miliard eur na podporu svého bankovního systému, zbylých 50 miliard eur padne na obsluhu dluhu v příštích třech letech. Opozice se pokusile neúspěšně navrhnout, aby Irsko požádalo o změnu dohodnutých podmínek a přinutilo držitele dluhopisů nést část ztrát. Kdo si myslí, že držitelům dluhopisů můžeme jednostranně změnit podmínky i proti vůli Evropské centrální banky, žije v říši fantazie, řekl ministr financí Brian Lenihan na adresu opoziční Fine Gael.

Irsko se dostalo do potíží kvůli problémům svých bank. Na jejich podporu vynaložilo miliardy eur a kvůli tomu se národní rozpočtový deficit letos vyšplhá na hrozivých 32 procent hrubého domácího produktu. To je rekord v poválečné historii Evropy. Země má plán snižování deficitu, který v příštích čtyřech letech počítá s drastickými výdajovými škrty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek