Europoslanci schválili rozpočet EU, odvrátili tak provizorium

15.12.2010
čtk

Evropský parlament definitivně schválil rozpočet Evropské unie pro příští rok. EU se tak vyhne provizoriu, které mu hrozilo poprvé od roku 1988. V polovině listopadu totiž zkrachovala jednání mezi europoslanci a členskými státy EU. Zákonodárci nakonec ustoupili od svých požadavků na citelné navýšení výdajů a spokojili se s úspornějším návrhem národních vlád.

Výdaje EU vzrostou o 2,9 procenta na 126,5 miliardy eur, což je podstatně menší nárůst než v posledních letech. Navzdory námitkám získal návrh rozpočtu celkem 508 hlasů a jen 141
zákonodárců hlasovalo proti.

Parlament se ale svých požadavků nevzdal úplně zadarmo. Členské státy mu nakonec přislíbily, že se europoslanci budou moci zúčastnit jednání o dlouhodobém rozpočtu EU pro roky 2014 až 2020, kde jde o daleko větší objem finančních prostředků.

Již nyní je jasné, že národní vlády budou chtít znovu šetřit, ale tentokrát půjde až o stovky miliard eur, zatímco v případě rozpočtu pro rok 2011 to byly jen jednotky miliard eur.

„Zápas skončil nerozhodně. Hlavní bitva se odkládá,“ komentoval výsledek hlasování bývalý belgický premiér a nyní europoslanec Guy Verhofstadt.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek