Merkelová odmítla výhrady Tricheta k novým sankcím

22.10.2010
čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová odmítá obavy, které dal kvůli volnějším pravidlům fiskální disciplíny v zemích Evropské unie najevo šéf Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet. Na nových sankcích se v pondělí dohodli ministři financí EU, Trichet ale nová pravidla sankcí podle ekonomického listu Financial Times (FT) plně nepodporuje.

Merkelová řekla, že lídři EU potřebují jasný mandát k tomu, aby se mohli vypořádat s těmi členskými státy unie, které porušují rozpočtová pravidla. To je v rozporu se zájmy ECB, která dává přednost tomu, aby sankce byly víceméně automatické a politici neměli velký manévrovací prostor.

Ministři se v pondělí dohodli na zpřísnění rozpočtových pravidel, což jim umožnila dohoda, kterou ve Francii dojednala Merkelová s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Tito dva státníci navrhli, že se zpřísní stará rozpočtová pravidla, ale zároveň se zmírní požadavky, které chtěla původně prosadit Evropská komise spolu s ECB.

Smyslem nových pravidel fiskální disciplíny je zabránit opakování dluhové krize, do které se dostalo Řecko a která menším či větším dílem zasáhla i některé další země EU.

Merkelová při jednání ve Francii akceptovala požadavek představitelů tamní moci, aby měli politici větší kontrolu nad stanovováním sankcí. Za to dostali Němci slíbeno, že Sarkozy podpoří jejich volání po dodatcích smluv, které umožní, že ty země, které mají neustále vyšší deficit, než je povoleno v pravidlech, přijdou o část hlasovacích práv. Snáze by se rovněž prosazoval řízený bankrot členských zemí.

Návrh pracovní skupiny Evropské rady předpokládá, že ty země, které porušují pravidla, budou šest měsíců od upozornění čelit sankcím. Ignoruje se tak přísnější návrh ECB, která chtěla takovou úpravu, která by počítala s poloautomatickými tresty, podotýká agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek