Dluží církev miliardy? Podle Komise ano.


Mariana Pítrová, EUROSKOP, 22. října 2010

Po skandálu pedofilních kněží se na katolickou církev valí další pohroma. Tentokrát kvůli nejasnostem jejího financování a daňových úlev. Na ekonomickou situaci Vatikánu si teď chce posvítit Evropská unie, která tvrdí, že Svatá stolice porušuje pravidla hospodářské soutěže.

Daňové úlevy pro katolickou církev v Itálii se dostaly do hledáčku Evropské komise. Ta nyní otevřela případ, který se táhne už několik let. Nelíbí se jí totiž výhoda, díky níž Vatikán ušetří každý rok přes 2 miliardy eur. Podle úředníků sedmadvacítky se jedná o porušování pravidel hospodářské soutěž a celý pochybný proces je prý v rozporu s evropským právem.

Komise tento týden oznámila, že si detailně posvítí na více než sto tisíc objektů katolické církve, na které se vztahují daňové výjimky proklamované Vatikánem už pět let. „Je možné, že tyto výjimky porušují hospodářskou soutěž, potvrdil komisař Joaquin Almunia, který má tuto oblast na starosti. „Zástupci Itálie nám dosud neposkytli uspokojivé záznamy, z nichž bychom mohli odvodit, že tato sporná oblast odpovídá alespoň italskému daňovému systému, dodal.

vatikán
U základů Evropské unie stáli křesťanští demokraté. Podporu jí vždycky vyjadřovali i papežové. Nyní mají evropští úředníci problémy s daňovými úlevami, které má církev u provozu svých komerčních prostor jako jsou nemocnice nebo hotely pro poutníky. (foto: www.cirkev.cz)

Štědrý Silvio

Církev, jejíž vedení sídlí v centru italské boty, se odvolává na rok 2005, kdy jim udělila výjimky v placení daní pravicová vláda Silvia Berlusconiho. Výhody se vztahovaly i na komerční prostory církve, jako jsou hotely pro poutníky nebo zdravotnická zařízení.

Berlusconiho tah tehdy popudil opozici, která tvrdila, že si tak chce tehdejší premiér pojistit podporu církve v dalších volbách. Už tehdy se nejasnosti kolem katolického majetku dostaly až do Bruselu, který se o italské záležitostí začal zajímat. Spor se tehdy na úrovni unie nerozhořel, zato dostatečně rozdmýchal vášně na půdě italského parlamentu. Levice požadovala Berlusconiho hlavu, vláda obvinila opozici z toho, že záměrně pere domácí špinavé prádlo před zraky sedmadvacítky.

Výsledek byl nicméně takový, že když v roce 2006 usedl do premiérského křesla levicově orientovaný Romano Prodi, církevní výjimku upravil. Nově se tak daňové úlevy vztahovaly pouze na ten majetek církve, který není „výlučně komerční. Tato vágní formulace však Vatikánu poskytla poměrně bohatý prostor k neplacení daní i u takových objektů, kde byla náboženská tématika v menšině.

Vatikánská realitní kancelář

Úlevy na daních se na katolickou církev v Itálii vztahují na neuvěřitelných 100 tisíc objektů, včetně víc než osmi tisíc škol, nemocnic nebo domovů pro seniory. Výhodu pro církev poskytuje i italský zákon z roku 1950, podle kterého její komerční aktivity spadají pod charitativní činnost, z které se odvádí pouze padesátiprocentní daň.

Pokud by Evropská unie dospěla k závěru, že Itálie porušila zvýhodňováním katolické církve evropské zákony na ochranu hospodářské soutěže, bude muset výjimku nejen zrušit, ale požadovat náhradu financí ušlých na daních po Vatikánu. A takových devět miliard je i pro papežský stolec existenční částka.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality