Klaus: MMF by měl být zrušen

18.10.2010
Euroskop

Barbarský relikt z éry keynesiánství a fixních směnných kurzů. Takové mínění má prezident Václav Klaus o Mezinárodním měnovém fondu. Pronesl ho na dnešní pražské konferenci pořádané společností Prague Twenty, na které přednášel společně s věhlasným izraelským ekonomem a předsedou JPMorgan Chase International Dr. Jacobem A. Frenkelem.

Mezinárodní měnový fond by měl být podle prezidenta co nejdříve zrušen nebo radikálně restrukturalizován. Považuje jej za výtvor podle něj špatných myšlenek o globálním vládnutí. „Kdo ponese následky špatných rozhodnutí, Mezinárodní měnový fond určitě ne, rozvedl Klaus důvody svého negativního postoje. Jeho spoluřečník Frenkel se odpovědi na přímý dotaz na názor na „barbarský relikt raději vyhnul.

Prezident kritizoval „módní tendenci nerozlišovat mezi státy střední a východní Evropy. Sám vyzdvihnul pět rozdílů mezi nimi – rozdílnou velikost, důvěru ve vlastní měnu, flexibilitu měnových kurzů, rozpočtovou disciplínu a kvalitu vlády.

Klaus očekává, že hospodářské zotavení proběhne ve státech střední a východní Evropy rychleji, než ve zbytku EU. Podmínkou proto je však překonání problémů veřejných financí racionálním způsobem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek