Ipsos: Češi podporují kontrolu národních rozpočtů EU


Ipsos pro Euroskop, 5.10.2010

Dvě třetiny Čechů si myslí, že by Evropská komise měla kontrolovat hospodaření členských států Evropské unie. 22 procent lidí tuto možnost určitě podporuje, 44 procent oslovených se domnívá, že spíše ano. Pozitivní postoj ke kontrole je rovnoměrně rozprostřen napříč celou populací bez ohledu na vzdělání nebo věk, což není obvyklé. Zjistil to výzkum společnosti Ipsos, který má Euroskop k dispozici.

„Čeští občané patrně spatřují v Evropské komisi jakýsi kontrolní mechanismus, který by v budoucnu dohlédl na průkaznější nakládání s jejich penězi, což může být do jisté míry spjato s přítomnou korupcí, nedůvěrou v národní politiky ale i s výší státního dluhu,“ komentovala výzkum Tatiana Wartuschová ze společnosti Ipsos.

Podle Wartuschové je vyrovnaná podpora u všech skupin i věku pravděpodobně zapříčiněna tím, že většina populace formou daní, sociálního a zdravotního pojištění atd. přispívá do státního rozpočtu. „Vzhledem k tomu požaduje, aby se s jejich penězi nakládalo efektivně,“ dodala.

Role Evropské komise a kontrola národních rozpočtů patří kvůli otázce suverenity k často diskutovaným otázkám. Na červnové Evropské radě představitelé členských států rozhodli, že budou v rámci tzv. evropského semestru předkládat Komisi základní data rozpočtu pro následující rok již v dubnu. Dosud Evropská komise posuzovala rozpočet až zpětně. Nejedná se však o předběžnou kontrolu rozpočtů ze strany EK, ale o informování o jejich hlavních parametrech.

Česká vláda i Česká národní banka se ke kontrole rozpočtů staví rezervovaně. „Postoj politické reprezentace je do jisté míry dán obavou ze ztráty suverenity v otázce tvorby a kontroly státního rozpočtu. U ČNB je pravděpodobně ovlivněn obavou z ohrožení její nezávislosti jako nejvyššího orgánu pro dozor nad finančním trhem v České republice,“ řekla Tatiana Wartuschová.

Výzkum Ipsos proběhl v srpnu 2010. Kvantitativní výzkum metodou CASI (Computer Assisted Self Interviewing) oslovil celkem 1016 lidí (reprezentativní vzorek populace ČR ve věku 18 – 65 let dle základních socio-demografických charakteristik: region, velikost místa bydliště, pohlaví, věk a vzdělání).

Autor: Petr Zenkner, Euroskop (výzkum Ipsos)

Sdílet tento příspěvek