Zemědělství a rybolov v září 2010

30.09.2010
Euroskop

Debata o budoucnosti SZP po roce 2013 pokračuje, Debata o spravedlivých příjmech zemědělců a fungování potravinového řetězce v Evropě

Debata o budoucnosti SZP po roce 2013 pokračuje

Franco German position for a strong Common Agricultural Policy beyond 2013. New challenges and expectations for food, biomass and environment, 14. 9. 2010

Oblasti zemědělství po letní přestávce opět dominovalo téma budoucnosti SZP a jejího financování po roce 2013, které úzce souvisí i s připravovanou reformou rozpočtové politiky EU.

Ministři zemědělství Německa a Francie, Ilse Aigner a Bruno Le Maire, 14. 9. 2010 v Berlíně podepsali společné prohlášení o „silné SZP po roce 2013, které má být demonstrací francouzsko-německého postoje k této otázce. Otázce budoucnosti SZP po roce 2013 se na neformálním zasedání Rady ve dnech 19. – 21. 9. 2010 věnovali také ministři zemědělství všech 27 členských států.

Pozadí

Tématem se podrobně zabývá i EP, příslušné portfolio pro zemědělství a rozvoj venkova komisaře Daciana Ciolose a prostřednictvím různých iniciativ i členské státy. (Více v příspěvku „Členské státy a EP prezentují pozice k reformě SZP po roce 2013 a v příspěvku „Reforma SZP po roce 2013 na plenárním zasedání EP) Nejinak tomu bylo i v měsíci září, kdy se debata pod vlivem nových iniciativ i pod vlivem blížící se přípravy návrhů na změny v rozpočtové politice EU znovu intenzivně rozproudila.

Klíčové body a stav projednávání

Společné prohlášení ministrů zemědělství Francie a Německa vyjadřuje podporu zachování silné SZP včetně přímých plateb (které mají hrát i nadále klíčovou úlohu) a moderních nástrojů tržní regulace, kterými SZP disponuje a které mají fungovat jako „záchranná síť i po roce 2013. Stejně tak se prohlášení zasazuje o zachování podstatné finanční podpory, která by existenci těchto nástrojů v sektoru umožnila. Prohlášení tak dává najevo, že dva politicky silní aktéři mezi členskými státy EU a současně státy, pro které má SZP mimořádný význam, nebudou podporovat rázné škrty v této oblasti, naopak lze očekávat jejich snahu maximálně zachovat současný stav.

Z hlediska členských států ze střední a východní Evropy je zajímavé negativní stanovisko, které zástupci Francie a Německa vyjadřují vůči návrhům na změny v distribuci přímých plateb, které by nahradily stávající, pro ně nevýhodný systém distribuce na základě výše objemu produkce v předcházejících letech.

Předpokládaný další vývoj

Komise chystá prezentaci konkrétních návrhů týkajících se budoucnosti SZP (formou sdělení) na 17. 11. 2010.

Pozice ČR

Na neformálním zasedání Rady ve dnech 19. – 21. 9. 2010 česká delegace vedená ministrem zemědělství Ivanem Fuksou vyjádřila jednoznačnou podporu reformě SZP, její modernizaci a především nastolení spravedlivějších podmínek v jejím financování. Ve vztahu k francouzsko-německé deklaraci ČR podporuje důraz na modernizaci a zjednodušování SZP, zásadně však nesouhlasí se snahou zachovat nadále podobně asymetrické podmínky, jaké v přerozdělování financí v tomto sektoru panují od východního rozšiřování. Zde tedy ČR zaujímá podobný postoj, jaký vyjadřují i zástupci dalších členských států střední a východní Evropy. Vedle klíčové priority, jíž je prosazení spravedlivějšího přístupu v SZP, zdůrazňuje stanovisko českého ministerstva zemědělství posilování konkurenceschopnosti, omezování bariér řádného fungování vnitřního trhu v této oblasti a podporu venkovského sektoru.

Odkazy

Debata o spravedlivých příjmech zemědělců a fungování potravinového řetězce v Evropě

Zpráva o spravedlivých příjmech zemědělců: lepši fungování potravinového řetězce v Evropě (2009/2237(INI))

Paralelně s debatou o budoucnosti SZP po roce 2013 se v září 2010 důležitým tématem souvisejícím s financováním v SZP stala pozice farmářů-prvovýrobců v potravinářském obchodním řetězci, úzce svázaná s tématem reálného podílu na ziscích, který zemědělci v tomto řetězci vlastně mají. Debatu rozproudila zpráva poslance Josého Bové ze srpna 2010 o spravedlivých příjmech zemědělců a fungování potravinového řetězce v Evropě. Zpráva byla projednávána na plenárním zasedání EP 7. 9. 2010.

Pozadí

Zpráva reagovala na sdělení Komise z října 2009, podle něhož se od roku 1995 snížil podíl zemědělců na přidané hodnotě produktů v potravinářském sektoru až na 20 %. Téma vlivu potravinářského řetězce na nízké příjmy zemědělců na jedné straně a vysoké ceny nesené spotřebiteli na straně druhé bývá akcentováno i v českém prostředí.

Klíčové body a stav projednávání

Bového zpráva přičítá zmíněné negativní jevy do značné míry právě současnému fungování potravinářského řetězce. Řešení spatřuje v další restrukturalizaci zemědělského sektoru a posílení spolupráce producentských organizací. Zpráva dále navrhovala např. ustanovení nové struktury monitorující vývoj cen potravin na evropských trzích, povinné monitorování podílu dalších účastníků potravinářského řetězce (zpracovatelů, velkoobchodu, maloobchodu) na tržních ziscích, ale také účinnější opaření proti porušování pravidel hospodářské soutěže či zneužívání dominantního postavení na trhu.

Komise na problém fungování potravinářského řetězce tím způsobem, že zřídila speciální fórum zabývající se fungováním řetězce zásobování potravinami.

Předpokládaný další vývoj

Usnesení přijaté EP vyzývá Komisi, aby situaci řešila prostřednictvím legislativních opatření. Téma postavení zemědělců v řetězci má být též součástí debaty o budoucnosti SZP po roce 2013.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality