Trichet vyzval průmyslové země k rozpočtovým úsporám

23.07.2010
čtk

Šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet dnes vyzval všechny průmyslové země k co nejrychlejšímu zpřísnění veřejných financí a nastartování rozpočtových úspor snižováním výdajů. Kritizoval také přemrštěné programy rozpočtových stimulací, které měly podpořit ekonomiky v době hluboké ekonomické recese. Nejvíce je po světě podle listu prosazoval Mezinárodní měnový fond a vláda amerického prezidenta Baracka Obamy.

V ostrém článku Trichet označuje nynější zhoršení veřejných financí ve světě za bezpříkladné co do velikosti a geografického dosahu a odmítá mylné názory těch, kdo chtějí v politice ekonomické stimulace ještě pokračovat. Trichetův článek odhaluje hloubku propast mezi Evropou, která nastartovala úsporné plány, a Spojenými státy za Obamovy vlády, která chce dalšími vládními výdaji podporovat ekonomiku, dokud plně neoživí a nesníží se vysoká nezaměstnanost.

Šéf americké centrální banky Ben Bernanke tento týden Obamovu snahu o další krátkodobou fiskální podporu poptávky podpořil a slíbil, že centrální banka k posílení ekonomiky v případě potřeby přispěje pomocí své měnové politiky. Domnívám, se, že v krátkodobém horizontu bychom měli zachovat rozumný stupeň fiskální podpory, která je stimulem ekonomiky, řekl Bernanke ve čtvrtek v Kongresu.

Šéf ECB nepřímo kritizoval Obamovu vládu a MMF, když napadl loňskou globální kampaň za rozpočtovou stimulaci ekonomiky. S výhodou zpětného pohledu teď vidíme, jak nešťastné bylo přehnaně zjednodušené poselství fiskální stimulace předávané všem průmyslovým ekonomikám pod heslem ‚stimulujte‘, ‚aktivujte‘, ‚utrácejte‘, uvedl Trichet.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek