Ruští poslanci po verdiktu ICJ: Osetie je totéž, co Kosovo

23.07.2010
čtk

Rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora o Kosovu může pomoci světovému společenství, aby znovu pohlédlo na otázku svrchovanosti Jižní Osetie a Abcházie. Podle agentury ITAR-TASS tak hodnotí čtvrteční soudní výrok z Haagu poslanci horní komory ruského parlamentu.

Poslanci ruské Rady federace se kriticky vyslovili k rozhodnutí Mezinárodní soudní dvora, podle něhož jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova na Srbsku v únoru 2008 neporušilo mezinárodní právo. Rusko kosovskou nezávislost neuznalo. Mluvčí ministerstva zahraničí rozhodnutí z Haagu komentoval slovy, že na ruském stanovisku se nic nemění.

Podle Viktora Ozerova, šéfa branného a bezpečnostního výboru Rady federace, je haagský verdikt dalším závažným důkazem ve prospěch suverenity Abcházie a Jižní Osetie, napsal ITAR-TASS. Tyto dvě odštěpenecké provincie neměly méně důvodů oddělit se od Gruzie, než mělo Kosovo pro odtržení od Srbska. Soudní rozhodnutí je podle Ozerova precedentem, který politikům umožní podívat se nově na otázku svrchovanosti těchto dvou kavkazských území.

Abcházie a Jižní Osetie, kde žije většinou ruskojazyčné obyvatelstvo, jsou provinciemi Gruzie, které po loňské rusko-gruzínské válce vyhlásily s podporou Moskvy nezávislost. Moskva ji obratem uznala, ale ke stejnému kroku se zatím odhodlaly jen Nikaragua, Venezuela a tichomořský ostrov Nauru. Všechny ostatní státy světa považují Abcházii a Jižní Osetii za součást Gruzie, mnohé, včetně například USA nebo Francie, v souvislosti s jejich odtržením hovoří o ruské okupaci.

Ruská média i politici kladou s oblibou rovnítko mezi osudem Kosova a dvou gruzínských provincií a jejich rozdílné vnímání světovým společenstvím chápou jako politiku dvojího metru. Kladou si otázku, proč je Kosovo uznáno jako nezávislý stát, zatímco samostatnost Abcházie a Jižní Osetie mezinárodní společenství v drtivé většině odmítá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek