Hospodářská a měnová unie v červnu 2010

02.07.2010
Euroskop

EP schválil zprávu týkající se vstupu Estonska do eurozóny

EP schválil zprávu týkající se vstupu Estonska do eurozóny

Legislativní usnesení Evropského parlamentu ze dne 16. června 2010 k návrhu rozhodnutí Rady o přijetí eura Estonskem ke dni 1. ledna 2011

Plénum EP 16. 6. 2010 schválilo zprávu europoslance Edwarda Scicluny (Malta, S&D) týkající se přijetí Estonska do eurozóny. Současně vstup Estonska do hospodářské a měnové unie (HMU) potvrdila také Evropská rada na svém zasedání 17. 6. 2010.

Pozadí

V časech, kdy HMU prochází krizovým obdobím nejen v případě Řecka, by tedy mělo opět dojít k jejímu rozšíření. EP je ovšem v dané věci pouze konzultován, rozhodující byla konvergenční zpráva, na jejímž základě Komise předložila příslušný návrh Radě.

Klíčové body

Zpráva Edwarda Scicluny i závěry červnové Evropské rady potvrdily, že Estonsko splnilo všechna konvergenční kritéria, která stanovuje primární právo EU.

Výňatek ze závěrů Evropské rady 17. 6. 2010

26. Evropská rada blahopřeje Estonsku ke stupni konvergence, kterého tato země dosáhla na základě zdravých hospodářských a finančních politik, a vítá skutečnost, že Estonsko splnilo všechna konvergenční kritéria stanovená ve Smlouvě. Vítá návrh Komise, aby Estonsko přijalo euro k 1. lednu 2011.

Zdroj: Evropská rada 17. června 2010. Závěry

Estonsko v současnosti splňuje konvergenční kritéria z hlediska stability směnného kurzu i relativně přijatelné míry zadlužení. Přesto je rozhodnutí Estonska vstoupit do eurozóny považováno zejména za politický signál ve smyslu demonstrace důvěry v poněkud otřesenou společnou měnu.

Ekonomická situace Estonska nevzbuzuje pouze jednostranný optimismus, zemi totiž trápí vysoká nezaměstnanost. Otázkou je také situace v samotné eurozóně a přístup členských zemí k dodržování konvergenčních kritérií, včetně těch, jež se týkají míry zadlužení a celkového stavu veřejných financí.

24 z 27 členských států se v současnosti potýká s vysokým rozpočtovým deficitem, který překračuje povolenou hranici 3 % HDP, již stanovuje příslušné konvergenční kritérium. Přestože Komise má k dispozici v krajním případě sankce, k jejich užití prozatím nesáhla. Hlavy států a vlád v rámci závěrů červnové Evropské rady daly současně najevo, že nehodlají zajít při zesilování nadnárodní kontroly nad rozpočtovou politikou členských států tak daleko, aby připustily revizi svých rozpočtových návrhů ještě před jejich schvalováním v národních parlamentech. Tuto možnost předpokládalo sdělení Komise z května 2010, které současně navrhovalo zpřísnění Paktu stability a růstu

Postoj ČR

ČR je předmětem řízení pro případ nadměrného rozpočtového schodku, což v současnosti determinuje i perspektivu možného budoucího vstupu do eurozóny.

Spolu s ní se nadměrný vládní dluh týká i řady starších členských zemí (Belgie, Německa, Irska, Španělska, Francie, Itálie, Nizozemí, Rakouska, Portugalska), z nových členů potom i Slovinska či Slovenska, které teprve v roce 2009 vstoupilo do eurozóny. Nově byly na tento „seznam zařazeny v červnu Kypr, Dánsko a Finsko, což jsou státy, které v minulosti dosahovaly dokonce přebytkových rozpočtů, či Bulharsko. Varování a doporučení dalších škrtů v rozpočtových výdajích v roce 2011 byla vyslovena vůči Španělsku a Portugalsku

ČR sice podnikla úsporná opatření a hodlá v této politice pokračovat, přesto bude dle současných odhadů rozpočtový schodek ČR za rok 2010 překračovat 5 % HDP a pod požadovaná 3 % se jej pravděpodobně nepodaří snížit před rokem 2013. Na druhou stranu by dle hodnocení ze strany Komise zveřejněného 15. 6. 2010 měla úsporná opatření podniknutá ČR i dalšími ze jmenovaných zadlužených států dostačovat k naplnění předepsaných cílů snižování rozpočtového schodku.

Předpokládaný další vývoj

Hlasování EP bylo vzhledem ke konzultační proceduře víceméně formálním krokem. Poté, co Evropská rada přivítala návrh Komise na vstup Estonska do eurozóny, mělo by se tak stát 1. 1. 2011. Vzhledem k současným ekonomickým problémům však lze očekávat, že půjde o rozšíření na několik let poslední.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality