Spravedlnost, svoboda a bezpečnost v květnu 2010

04.06.2010
Euroskop

Komise zveřejnila akční plán pro ochranu nezletilých migrantů přicházejících do EU bez doprovodu, Komise navrhuje bezvízové cestování do EU pro občany Albánie a Bosny a Hercegoviny

Komise zveřejnila akční plán pro ochranu nezletilých migrantů přicházejících do EU bez doprovodu

Evropská komise vyzývá k větší ochraně nezletilých migrantů, kteří přicházejí do EU bez doprovodu. V Bruselu, dne 6. května 2010 (IP/10/534)

Concrete actions to protect unaccompanied minors. Brussels, 6 May 2010 (MEMO/10/168; anglicky zde)

Comparative EU Study on Unaccompanied Minors. Brussels, 6 May 2010 (MEMO/10/169; anglicky zde)

Komise 6. 5. 2010 zveřejnila 10bodový akční plán, který má zlepšit stávající ochranu nezletilých imigrantů na území EU.

Pozadí

Podle údajů Eurostatu, které jsou obsaženy v tiskovém prohlášení doprovázejícím zveřejnění akčního plánu Komise, dosahoval v roce 2009 počet nezletilých osob žádajících o azyl ve 22 členských státech (údaje scházely např. za ČR) téměř 11 tis., což znamenalo nárůst o zhruba 13 % oproti roku předcházejícímu.

Jedná se jak o uprchlíky z válečných oblastí, před přírodními katastrofami, zneužíváním či před jinými tíživými podmínkami v zemi průvodu, tak o nezletilce, které k odchodu do EU nabádá jejich vlastní rodina s vidinou finančních zisků, jež by ji mohly zajistit. Nezřídka se tato motivace prolíná i s nedobrovolným odchodem spojeným s obchodováním s dětmi.

Přesný počet přistěhovalců je často obtížné zjistit i vzhledem k tomu, jakou měrou se podílejí na nelegální migraci.

Klíčové body

Důležitým bodem programu je zejm. apel na členské státy, aby rozhodnutí o dalším osudu dětských imigrantů byla přijímána co nejrychleji, pokud možno do 6 měsíců. Dětští imigranti mají být chráněni především proti obchodníkům s lidmi a dalším kriminálním skupinám, proti násilí a zneužívání, maximální úsilí má být vyvinuto na nalezení rodiny nezletilého a sloučení dítěte s rodinou, ovšem pouze pokud to vyhovuje zájmům dítěte.

Od chvíle, kdy je dětský imigrant nalezen na vnější hranici či na území jednotlivých členských států, by se měla vůči němu uplatňovat zvláštní opatření včetně opatrovnictví či odpovídajícího právního zastoupení. Zadržení by mělo být pouze nejzazším opatřením použitelným pokud možno po nejkratší možnou dobu.

Následné trvalé řešení situace nezletilce by mělo spočívat buďto v návratu zpět do země původu, umožnění integrace ve státě, na jehož území pobývá, prostřednictvím přiznání statusu mezinárodní ochrany či jiného statusu právní ochrany, anebo ve znovuusídlení v jiném členském státě.

Samotný akční plán označuje skupinu dětských imigrantů za nejzranitelnější a upozorňuje i na to, že návrat zpět, právě vzhledem k uvedeným skutečnostem a možným důvodům imigrace, není vždy nejpřijatelnějším řešením. Z důvodu palčivé situace problému přistěhovalectví v EU je potom jako alternativa zmiňováno i znovuusídlování na území jiných států, které v tomto případě není tolik kontroverzní jako v případě znovuusídlování dospělých migrantů.

Předpokládaný další vývoj

Akční plán je určen pro období 2010-2014 a je součástí úsilí o vytvoření jednotného evropského azylového systému.

Odkazy

Komise navrhuje bezvízové cestování do EU pro občany Albánie a Bosny a Hercegoviny

European Commission proposes to waive the short-term visa requirement for the citizens of Albania and Bosnia and Hercegovina (MEMO/10/218)

Komise 27. 5. 2010 přijala návrh na bezvízové cestování v rámci schengenského prostoru pro občany Albánie a Bosny a Hercegoviny.

Pozadí

Liberalizace víz byla započata v roce 2008. Ze seznamu zemí, které víza nebudou potřebovat, byly obě země vyňaty v červenci 2009. Krátkodobý bezvízový styk uplatňuje od 19. 12. 2009 Černá Hora, Srbsko a Makedonie. Albánie a Bosna tehdy nesplnily potřebné požadavky.

Klíčové body

Země za posledních několik měsíců prokázaly dostatečný pokrok pro otevření hranic s EU. Zavedly biometrické cestovní pasy, posílily pohraniční bezpečnost a autority na boj proti organizovanému zločinu a korupci. Cestovat v rámci tzv. Schengenu po dobu maximálně 90 dní tedy může každý, kdo je držitelem nového pasu s biometrickými údaji.

Albánie i Bosna a Hercegovina musí nicméně splnit ještě 3 podmínky, jejichž naplnění bude EP a Rada hodnotit v létě 2010. Pro Bosnu se jedná o posílení kapacit vymáhání práva, zefektivnění právního řádu a potírání korupce; implementaci akčního plánu na vytvoření elektronické databáze a výměnu těchto dat; harmonizaci trestního práva. Albánie musí vytvořit strategii a zákony k zajištění reintegrace albánských uprchlíků; posílit kapacity vymáhání práva, zefektivnění právního řádu a potírání korupce; zefektivnit implementaci práva v oblasti konfiskace majetku organizovaného zločinu.

Stav projednávání

Komise obě země upozornila, že musí o právech a povinnostech svých občanů na území EU řádně informovat a předejít tak masovému odchodu občanů, kteří hledají lepší životní podmínky v EU. Tento problém vyvstal, když po zavedení bezvízového styku žádaly stovky občanů Makedonie o azyl v Belgii, Německu nebo Švédsku.

Předpokládaný další vývoj

Rozhodnutí Komise musí ještě schválit EP a Rada. Jednání proběhnou na podzim 2010.

Kosovo je dalším státem v oblasti, se kterým Komise projednává podmínky vízové liberalizace.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality