Končí Berlusconiho nadvláda v italských médiích?


Mariana Pítrová, EUROSKOP, 4. června 2010

Léto teprve začíná, ale na jihu Evropy už je pěkně horko. Italský premiér Silvio Berlusconi totiž bojuje o své dlouholeté výsadní postavení na mediálním trhu. A soupeře má opravduúctyhodného. O významný podíl na televizním vysílání se totiž uchází multimilionář a mediální magnát Rupert Murdoch. A ten bývá jen málokdy neúspěšný.

Silviova televizní Itálie

Berlusconi v současnosti ovládá téměř celý italský televizní trh. Vlastní společnost Mediaset, která dominuje digitálnímu vysílání a provozuje přes desítku televizních programů. Veřejnoprávní vysílání zajišťuje společnost RAI, a to rovněž pod dohledem italského premiéra.

Zároveň Berlusconi čerpá ze svého výhodného politického postavení. Vedle poměrně slabého italského prezidenta má Berlusconi na Apeninský poloostrov nesmírný vliv a pokud jeho popularita slábne, není těžké využít služeb médií, která mu jsou podřízena.

Před pár lety se však v Itálii objevil Rupert Murdoch. Australan, který vlastní společnost News Corporartion a pod jehož vliv spadají The Times či různé filmové společnosti. Na jih Evropy přišel s jasným cílem – ukončit Berlusconiho hegemonii nad tamními médii.

Murdoch v. Berlusconi

Murdoch italskému publiku nabídl vysílání satelitní společnosti Sky Italia, a to ji s úspěchem přijalo, ačkoliv se jednalo o placenou službu. Tento projekt podpořil tehdejší eurokomisař pro hospodářskou soutěž Mario Monti. Ten sice chtěl, aby se na italském televizním trhu objevil i jiný hráč než Berlusconi, zároveň však Murdochovi stanovil podmínky. Podlé jedné z nich, nesmí Murdoch využít do roku 2011 jiný způsob vysílání než satelitní či kabelový.

Italský ministerský předseda na vliv zahraničního konkurenta brzy zareagoval a vláda pod jeho vedením schválila řadu opatření. Ta připravila Sky Italia o reklamní čas, který naopak vzrostl na straně Berlusconiho Mediaset. Kromě Itálie se zájmy obou mužů střetli i v Polsku, kde v roce 2006 Berlusconi usiloval o vliv v polské františkánské televizi Puls. Bohužel marně, podíl na akciích společnosti Polsat získal právě Rupert Murdoch.

Evropské kolbiště

Zatím poslední spor se týká evropského projektu, jehož cílem je nahrazování tradičních analogových technologií digitálními. Evropské země mají tento přechod uskutečnit nejpozději do konce roku 2012. Tedy v době, kdy už společnosti Sky Italia vyprší Montiho podmínka a teoreticky bude moct využít i digitálního vysílání. Proto nyní Murdoch usiluje o udělení digitální platformy v Itálii, která by se tak stala jedinou přímou konkurencí Berlusconiho impéria. Murdoch se odvolává na dohodu s Montim a žádá Evropskou komisi o udělení povolení k digitálnímu vysílání.

Takový vývoj však značně znepokojuje premiéra Berlusconiho, který odmítá možný vliv Murdocha na televizní vysílání. „Chceme volné frekvence poskytnout novým operátorům, nikoliv monopolistům, řekl tento týden státní tajemník ministerstva pro komunikaci Paolo Romani. Současný evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquin Almunia rozhodnutí v této věci odkládá. Konečné stanovisko mělo být zveřejněno koncem května, ale nestalo se tak. Jedním z možných řešení by bylo poskytnout Murdochovi možnost digitálního vysílání, a to přes neplacený kanál. Berlusconiho Mediaset by se tak nemusel bát ztráty tržeb.

Na druhé straně je však obava o ztrátu vlivu, která je pro současného premiéra klíčovou součástí politické image. Ostatní italští mediální operátoři se staví za Berlusconiho, protože doufají v udělení licence na digitální vysílání, která by jim pomohla a italského magnáta by neohrozila.

V posledních dnech se však stává Berlusconi pro novinářské kruhy značně nepopulárním politikem. Navrhl totiž novelu zákona, která je obdobou českého „náhubkového zákona. Podle této normy by italské sdělovací prostředky nesměly informovat o průběhu trestního řízení, a to až do doby, než by začal soudní proces. Kromě novinářů by byli postiženi pokutou či vězením i vydavatelé. Žurnalistická obec se proti schválení zákona silně bouří a opozici vede kdo jiný než Rupert Murdoch, který se nechal slyšet, že se proti zákonu odvolá jak ve Štrasburku, tak v Bruselu.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality