Socialisté odmítají litevského kandidáta na Komisaře

13.01.2010
čtk

Socialisté v Evropském parlamentu nechtějí schválit ve funkci komisaře Evropské unie Litevce Algirdase Šemetu. Na dotaz ČTK to novinářům řekl rakouský europoslanec Hannes Swoboda. Šemeta má mít na starosti v nové komisi především daně a boj s podvody, jeho vystoupení před jedním z parlamentních výborů však zklamalo celou řadu zákonodárců.

My ho v tuto chvíli nemůžeme schválit, uvedl Swoboda s tím, že jej zklamali především nedostatečné Šemetovy odpovědi týkající se boje s podvody. Podle něj socialisté ale možná dají Litevcovi druhou šanci. Šemeta by tak musel absolvovat v dohledné době druhé slyšení. Pokud by se zlepšil, je pravděpodobné, že jej europoslanci nakonec v nové komisi potvrdí, ale kdyby je nepřesvědčil ani podruhé, budou žádat jeho výměnu. Evropský parlament totiž schvaluje Evropskou komisi jako celek a bez výměny by tak zablokoval i jmenování všech ostatních komisařů.

Šemeta, který v minulosti působil i jako litevský ministr financí, je zatím vůbec prvním kandidátem, s nímž není parlament spokojen. Slyšení přitom má za sebou zatím pět kandidátů na komisaře z celkem 26. Je mezi nimi i český kandidát na eurokomisaře Štefan Füle, s jehož dnešním vystoupením však poslanci ze zahraničního výboru byli většinou spokojeni.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek