Rusko a Turecko si chystají zrušit vízovou povinnost

13.01.2010
čtk

Rusko a Turecko by si už na jaře mohly zrušit vízovou povinnost. Uvedl to dnes v Moskvě turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, jehož země patří k nejoblíbenějším destinacím ruských turistů.

Začali jsme pracovat na zrušení vízové povinnosti, řekl Erdogan po jednání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Doufá, že se to podaří ještě před návštěvou ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, který by měl do Ankaru zavítat v květnu nebo v červnu.

Medveděv při přijetí hosta ocenil, že s Tureckem se daří rozvíjet skutečně vztahy strategických partnerů.

Sama jednání tureckého premiéra v Moskvě byla zaměřena především na energetiku – obě země podepsaly memorandum o spolupráci při výstavbě příští první turecké jaderné elektrárny. Putin také vyjádřil očekávání, že Ankara do 10. listopadu povolí Rusům začít v tureckých vodách klást potrubí pro chystaný plynovod South Stream, který má do jižní a střední Evropy ročně přepravovat 47 až 63 miliard metrů kubických ruského plynu, s pominutím Ukrajiny.

Vzájemný obchod, který předloni dosáhl výše 35 miliard dolarů, sice loni klesl o 40 procent, ale i tak Turecko podle Putina zůstává jedním z největších hospodářských partnerů, před USA a Británií.

Více než 70 procent ruského vývozu tvoří energetické suroviny, Turecko je druhý největší odběratel ruského plynu. Ruské firmy se nyní ucházejí o účast na privatizaci tureckých podniků, včetně distribuce plynu po Istanbulu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek