Reakce na Füleho projev v Evropském parlamentu

13.01.2010
čtk

Prakticky jediná kritika na Füleho adresu zazněla z úst nizozemského krajně pravicového europoslance Barryho Madlenera. Ten se kandidáta přímo zeptal na jeho členství v komunistické straně a vyzval jej, aby se omluvil. Füle tak ale přímo před europoslanci neučinil, v českých médiích se však již několikrát omluvil. Dal jsem mu šanci, aby dobře nastartoval své nové působení a uznal, že to od něj byla chyba. Ale nemyslím si, že je nyní komunista. Každý koneckonců může dělat chyby, řekl Madlener.

Füle byl lepší než Ashtonová

Sám prý ale nemá pochyby, že Füle funkci eurokomisaře zvládne. Připadá mi velmi kompetentní a nemám důvod jakkoliv zpochybňovat jeho schopnosti, doplnil. O kompetentnosti v případě českého kandidáta mluvila po vystoupení většina zákonodárců. Bylo to mimořádně profesionální vystoupení. Celou oblast zná velmi dobře a podal opravdu vybroušený diplomatický výkon, uvedl britský konzervativní poslanec Charles Tannock.

Podle něj byl Füleho výkon dokonce lepší než v případě Britky Ashtonové, kterou někteří europoslanci kritizují kvůli nedostatečným znalostem a vágnímu vystoupení. Abych byl upřímný, Füle je profesionál znalý věci, Ashtonová je amatérka, i když se za posledních šest týdnů zlepšila, dodal britský europoslanec z frakce ECR, kterou spolu s konzervativci zakládala česká ODS.

Český kandidát oslnil levici i pravici

Füle se ovšem těší i podpoře levicových europoslanců. Téměř superlativy na jeho vystoupení nešetřil například rakouský socialista Hannes Swoboda. Já jsem velmi spokojen. Bylo to doposud zdaleka jedno z nejlepších vystoupení, dodal. Postěžoval si jen, že pravděpodobný nástupce eurokomisaře Vladimíra Špidly mohl být při některých odpovědích více konkrétní. Ale myslím si, že to bylo tím, že předseda Evropské komise José Barroso jim řekl, aby toho mnoho neříkali. Bezpochyby však bude jednou z opor nové komise, řekl rakouský europoslanec.

Stejný názor má i český europoslanec Libor Rouček (ČSSD), který je ze stejné frakce jako Swoboda, přičemž právě čeští sociální demokraté nominovali Füleho do vlády premiéra Jana Fischera. Kdyby někdo měl pochyby, tak ty pochyby tady zazněly během těch tří hodin (doba trvání slyšení). Žádné však nezazněly, doplnil.

S Fülem jsou ale spokojeni i europoslanci za ODS, která je hlavním rivalem právě Roučkovy ČSSD. Jsem si vědom toho, ze komisař zastupuje zájmy EU, ale neměl by zapomínat na zemi, která ho do komise vyslala, tak jako se stalo panu Špidlovi. Věřím, ze v tomto bude Füle lepší, sdělil ČTK europoslanec za ODS Edvard Kožušník.

Slovenský europoslanec Eduard Kukan (SDKU-DS) ohodnotil Füleho tříhodinové vystoupení známkou dvě plus. Dvojka je dobrá známka. Jedničku není možné očekávat při jeho prvním vystoupení. Přesvědčil a nebál se zaujmout stanovisko. Myslím si, že v naprosté většině poslanci hodnotili jeho vystoupení pozitivněji než vystoupení Ashtonové, řekl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek