Maďarský europoslanec: Šefčovič musí vysvětlit protiromské názory

13.01.2010
čtk

Maďarský europoslanec Jószef Szájer chce, aby slovenský kandidát na eurokomisaře Maroš Šefčovič v Evropském parlamentu vysvětlil své názory údajně namířené proti Romům. Szájer to uveřejnil na internetové sociální síti Twitter. Stanovisko Šefčoviče, který má svoji nominaci před poslanci hájit příští týden ve Štrasburku, se ČTK snaží získat.

Szájer je členem maďarské strany Fidesz-MPP, která je považována za favorita letošních parlamentních voleb a jejíž zástupci se několikrát v minulosti dostali do konfliktu se slovenskou vládou.

Maďarský poslanec tvrdí, že Šefčovič je protiromsky naladěn kvůli výroku z 19. ledna 2005, který údajně pronesl na konferenci pořádané Evropskou komisí.

Šefčovič tehdy působil jako velvyslanec Slovenska při Evropské unii a Romy prý obvinil z toho, že zneužívají slovenský sociální systém. Výrok je uveden v podkladech ke konferenci Organizace pro spolupráci a bezpečnost v Evropě (OBSE). Podobné vyjádření na adresu jakéhokoli etnika v Evropě by odstartovalo diplomatickou roztržku a nejspíš by vedlo i k ukončení konference zaměřené na lidská práva. V tomto případě však žádná reakce nepřišla, uvádí OBSE.

Szájerovo stanovisko se objevilo na takzvaném twitter účtu, jenž patří přímo lidovecké frakci, která je v Evropském parlamentu největší. Může to znamenat, že Šefčoviče by během slyšení mohli čekat větší potíže než českého kandidáta Štefana Füleho. Ten sice prošel slyšením bez potíží, ale krátce po jeho vystoupení se rozhořel spor mezi dvěma největšími parlamentními frakcemi – lidovci a socialisty.

Socialisté totiž již prakticky odmítli dva kandidáty, kteří jsou spojováni s lidovci. Konkrétně jde o litevského kandidáta Algirdase Šemetu a Bulharku Rumjanu Želevovou. Šéf lidovců Joseph Daul však takové počínání označil za štvanici, přičemž diplomatické zdroje ČTK přímo z frakce předpokládají, že lidovci se pokusí síly vyrovnat a mohou odmítnout některého ze socialistických kandidátů. Tím je přitom i Šefčovič a mimo jiné i Füle.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek