Bohaté země kritizují návrh o klimatu

14.12.2009
čtk

Bohaté státy kritizovaly na mezinárodní konferenci o klimatických změnách v Kodani návrh dohody o ochraně klimatu, který se dostal na stůl v pátek. Dokument podle nich netlačí na velké rozvojové země. Američtí republikáni pak míní, že USA by se k dohodě vůbec přidávat neměly a neměly by ji podepisovat. Podle nich jen zvedne ceny energií a sníží konkurenceschopnost Spojených států. Napsala to agentura AP.

Podle prvního oficiálního návrhu dohody z pátku by se do roku 2050 měly minimálně o polovinu – možná ale až o 95 procent – snížit ve světě emise skleníkových plynů ve srovnání s rokem 1990. Text obsahuje různé číselné varianty. Na konečné podobě by se mělo shodnout 110 šéfů států a vlád, kteří dorazí do Kodaně na konferenci o změnách klimatu příští týden. Akce skončí 18. prosince.

USA, k nimž se přidala EU, Japonsko a Norsko, návrh kritizovaly. Podle nich nevyvíjí silnější tlak na velké země s rozvíjejícími se ekonomikami. Počáteční reakce tak podle agentury AP ukázaly na propast mezi bohatými a chudými státy.

Na návrhu budou nyní pracovat ministři životního prostředí, kteří se dnes začali do Kodaně sjíždět. Výsledný dokument z Kodaně má posloužit k přípravě dohody, z níž by měl v příštím roce vzniknout právně závazný text. Ten má nahradit Kjótský protokol o snižování emisí skleníkových plynů, jehož platnost vyprší do konce roku 2012.

Představitelka amerických republikánů Marsha Blackburnová dnes žádala, aby se USA na mezinárodní dohodě o klimatu vůbec nepodílely a nepřidaly se k ní. Podle republikánky by závazné limity na vypouštění emisí přinesly Spojeným státům jen prudký růst cen energií. Zničilo by to miliony amerických pracovních míst a poškodilo naši ekonomickou konkurenceschopnost na desetiletí, řekla Blackburnová.

Blackburnová patří v americkém Kongresu k republikánským kritikům demokratů, kteří usilují o přijetí legislativy na ochranu klimatu. Podle plánů prezidenta Baracka Obamy by zákony měly zajistit, aby se do roku 2020 snížily emise skleníkových plynů proti roku 2005 o 17 procent. Blackburnová se chystá jet s dalšími kritiky do Kodaně na summit, aby tam vyjádřila svůj opačný názor na závazné snižování emisí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek