20. výročí 17. listopadu: Zahájení ojedinělé výstavy


Petr Placák, EUROSKOP, s využitím čtk, 30. října 2009

U příležitosti 20. výročí pádu železné opony mohou obyvatelé Prahy a její návštěvníci od včerejška shlédnout v pražském exteriéru ojedinělou výstavu s názvem My jsme to nevzdali aneb Příběhy 20. století. Výstava, kterou organizuje občanské sdružení Post Bellum a záštitu nad ní převzal premiér Jan Fischer, bude trvat od 29. října do 23. listopadu.

Premiér: Diskuse o komunismu na celoevropské úrovni

Výstavu na úterní tiskové konferenci představil premiér Jan Fischer. Poděkoval všem těm, kteří se nesmířili s osudem a bojovali proti komunistickému režimu. Mimo jiné řekl: „Jsem velmi rád, že výstava pomůže k boření nepěkného klišé, které představuje Čechy jako národ, jemuž je hrdinství cizí, jako národ, který má sklon vzdávat se bez boje, být v šedé zóně a dokonale konformní.“

V souvislosti s blížícím se 20. výročím pádu komunistického režimu, který odstartovala studentská demonstrace 17. listopadu 1989, připomněl, že bychom neměli zapomínat na to, že „naše svoboda stojí na hrdinství a utrpení tisíců lidí“, kteří to „nevzdali“.

Na otázku Euroskopu, co premiér dělal 17. listopadu 1989 a kdy mu došlo, že se režim zhroutil, premiér Fischer odpověděl: „Krátce předtím jsem byl v Berlíně a zažil jsem velké demonstrace na Alexander Platz. Do Prahy jsem se vrátil plný dojmů z toho obrovského vzepětí lidí. Samotného 17. listopadu jsem byl u své nemocné matky na Vyšehradě, z okna jsem viděl valící se zástupy demonstrujících, a tehdy jsem si také uvědomil, že i u nás je režim v koncích.“

Euroskop se rovněž premiéra zeptal, jestli vidí rozdíl v reflexi nacismu a komunismu, na což Jan Fischer odpověděl, že si je této disproporce vědom a v této souvislosti řekl, že to je právě naším úkolem přispět k otevření diskuse o komunistické minulosti na celoevropské úrovni.

Křížová cesta

Samotná výstava vychází z projektu cyklu Příběhy 20. století, v jehož rámci sdružení Post Bellum už několik let mapuje příběhy lidí, kteří se dostali do křížku s minulým režimem. Na záznam jich už promluvilo více než tisíc. Podle Mikuláše Kroupy z organisace Post Bellum, má výstava rovněž za cíl připomenout, že 17. listopad není jen výročím studentské revoluce, ale že jím vyvrcholila snaha tří generací po tom žít ve svobodě.

Komunistický 1. máj. Ilustrační foto Karel Cudlín, archiv Post Bellum

Výstavu tvoří 150 panelů, na kterých je vyprávěn osud asi osmdesáti lidí, kteří se postavili nacistickému a komunistickému režimu, a jsou zde i jejich vzpomínky na pád komunismu v roce 1989. Je koncipována jako jakási křížová cesta pod širým nebem v centru Prahy s jednotlivými zastaveními, kterých je celkem jedenáct. Trasa začíná Na Hradčanském náměstí, kde jsou umístěné panely týkající se období druhé světové války. Další zastávky se jmenují například Holocaust, Gulag, Normalizace nebo Demonstrace v roce 1989. Trasa mezi jednotlivými zastaveními vede přes Klárov, Kampu, Národní třídu až po Václavské náměstí.

Galakoncert v Rudolfinu a fond Paměť národa

Na 14. listopad organizátoři naplánovali galavečer v Rudolfinu, na kterém zahraje kapela The Tap Tap složená z lidí z Jedličkova ústavu. Koncertu se zúčastní i symfonický orchestr Berg nebo David Koller, Tomáš Hanák, Kamil Střihavka a Vladimír Merta. Vstup na koncert bude zdarma, lidé se ale musí zaregistrovat na internetu.

Nezisková organizace Post Bellum rovněž chystá založení fondu s názvem Paměť národa – Fond pro budoucnost, jenž chce podporovat povědomí o historii totalitních režimů v Česku a rozvoj občanské společnosti. Myšlenka fondu vznikla v souvislosti s výstavou.

Další informace najdete na http://www.myjsmetonevzdali.cz/

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek