Útok NATO v Afghánistánu zasáhl do německé volební kampaně

08.09.2009
čtk

Hlubokou lítost nad každou nevinnou obětí pátečního útoku NATO na severu Afghánistánu s dnes vyjádřila německá kancléřka Angela Merkelová v mimořádném vládním prohlášení. Kancléřka před poslanci promluvila na žádost opozice kvůli nejasným okolnostem pátečního náletu NATO, při němž možná zemřely desítky civilistů a který nařídil velitel německé jednotky v provincii Kunduz. Kancléřka naléhala na obsáhlé vyšetření okolností útoku.

Křesťanská demokratka (CDU) Merkelová dnes znovu prohlásila, že si stejně jako kritizovaný ministr obrany a její stranický kolega Franz Josef Jung přeje obsáhlé vyšetření pátečního útoku a jeho okolností. Upozornila však, že stále není jasné, zda si útok vyžádal oběti mezi civilisty. Truchlíme za každého jednotlivce, zdůraznila.

Terčem pátečního útoku byly cisterny, které unesli ozbrojenci z extremistického hnutí Taliban a uvízli s nimi v řece Kunduz. Při upouštění obsahu se k cisternám seběhli místní lidé, aby si palivo načerpali. Vojáci prý o přítomnosti civilistů nevěděli.

Ostrou kritikou Německo zahrnul prezident Hamíd Karzáí i jeho evropští spojenci, zatímco ministr obrany Jung trvá na správnosti útoku. Německé velitelství v provincii Kunduz se podle něj obávalo, že Taliban chce s pomocí ukradeného paliva vyrobit bombu.

Merkelová zdůraznila význam konference OSN k Afghánistánu, jejíž svolání na konci roku navrhuje spolu s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a britským premiérem Gordonem Brownem. Konference má podle ní vyhodnotit perspektivy Afghánistánu při přechodu k právnímu státu a pokrok při potírání kriminality, korupce a obchodu s drogami. Během příštích pěti let má afghánské vedení postupně přebírat odpovědnost za spravování země. Konference OSN má pro to vytvořit předpoklady, stanovit cíle politické a hospodářské obnovy a vytvořit strategii předání.

Před neuváženými kroky dnes varoval německý ministr zahraničí a kandidát sociálních demokratů (SPD) na kancléře Frank-Walter Steinmeier, podle něhož v otázkách nasazení vojáků v zahraničních misích neexistují jednoduché odpovědi. V pátek Steinmeier prohlásil, že Německo nesmí zemi ztýranou 30 lety válek jednoduše nechat ve štychu.

Německý deník Süddeutsche Zeitung dnes zdůraznil, že otázka dalšího postupu v Afghánistánu se stává součástí kampaně před volbami do Spolkového sněmu, které se uskuteční už 27. září. Kanaďané už omezili mandát svých jednotek do roku 2011. Také němečtí voliči očekávají co nejvíc průhlednosti. Nejde o to, zda se stáhnout, ale jak a kdy, napsal vlivný deník.

V rámci aliančních sil ISAF v Afghánistánu působí 3700 vojáků a šest výzvědných letounů Tornado. Druhým největším výsadkem bundeswehru v rámci misí NATO je 2000 vojáků KFOR v Kosovu. Němečtí vojáci v současnosti působí také v misích OSN v Súdánu či Libanonu a v misích EU v Bosně a Hercegovině, Kongu a u pobřeží Somálska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek