Medvěděv navštíví příští rok Slovensko

08.09.2009
čtk

Ruský prezident Dmitrij Medveděv navštíví příští rok Slovensko. Oznámili to ministři zahraničí obou zemí Sergej Lavrov a Miroslav Lajčáka, kteří o přípravě návštěvy dnes v Moskvě jednali.

Je v našem zájmu, aby kromě symbolického významu byla (Medveděvova) návštěva konkrétní a obsažná, řekl Lajčák, který Rusko označil za strategického partnera.

Lavrov ocenil nejen politický dialog a hospodářskou spolupráci se Slovenskem (loni vzájemný obchod dosáhl výše 9,3 miliardy dolarů) a partnerství v evropských otázkách. Ale také pochválil Bratislavu za to, jak pečuje o památníky a hroby padlých sovětských vojáků z druhé světové války a nepřipouští politizaci historie.

Moskva vede ostré polemiky zejména s Polskem a Pobaltím o výklad druhé světové války; zatímco Rusko trvá na ocenění klíčové role někdejšího Sovětského svazu při osvobození Evropy od nacismu, v Polsku a Pobaltí naopak připomínají, že příchod sovětských vojsk znamenal nastolení komunistických režimů a ztrátu nezávislosti.

Slovensko na počátku roku patřilo mezi evropské země, které nejvíce utrpěly plynovou krizí mezi Moskvou a Kyjevem, země se ocitla na dva týdny bez plynu, než pomohly dodávky z Česka a obnovení tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu.

Na dotaz ČTK, zda se lze obávat opakování krize, Lajčák uvedl, že Bratislava již podnikla opatření, aby se ani v případě nových potíží opět neocitla bez plynu. Považuje ale za vhodné přijmout i systémová opatření, aby už Slovensko nemuselo s napětím sledovat, zda Ukrajina za ruský plyn včas platí.

Podle Lavrova by krize neměla znovu vypuknout, bude-li Kyjev plnit dohody, které lednový spor s Ukrajinou o dodávky a tranzit ruského plynu ukončily. K tomu by podle ministra měly přispět i ruská gesta dobré vůle vůči Ukrajině, jako je neuplatňování pokut za nižší odběry ruského plynu, i stále platná nabídka Moskvy domluvit se s Evropskou unií na kolektivním řešení situace okolo ukrajinského tranzitu plynu.

Oba ministři však neodpověděli na druhou část dotazu, jaké by měla nová plynová krize dopady na vztahy Ruska s EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek