Začátek ostré fáze kampaně CDU/CSU zastínily nepříjemné události

07.09.2009
čtk

Křesťanští demokraté (CDU/CSU) německé kancléřky Angely Merkelové Merkelová v neděli v porýnském Düsseldorfu zahájili ostrou fázi kampaně před parlamentními volbami, které se uskuteční v neděli 27. září. Na stránkách německých novin jí však zastiňují události, které shodou okolností mohou uškodit především křesťanským demokratům, kteří si v předvolebních průzkumech dosud drží nejméně dvanáctiprocentní náskok před SPD.

Ve své řeči v Düsseldorfu Merkelová mimo jiné kritizovala sociální demokraty (SPD), kteří se podle ní nedokážou rozhodnout, zda chtějí pokračovat s CDU/CSU ve velké koalici, nebo vytvořit semaforovou koalici se Zelenými a FDP nebo dokonce s Levicí. Sama se přitom vyslovila pro vládní spolupráci své strany s FDP.

Nešťastný letecký útok

Nicméně větší ohlas než projev Merkelové měl v německých denících letecký útok NATO z noci na pátek proti údajným teroristům v Afghánistánu nařízený německým velitelem. Při bombardování možná zahynuli i civilisté, a debata o dalším setrvání německých vojáků v Afghánistánu tak získala na dynamice.

Po leteckém útoku na dva cisternové vozy uloupené příslušníky Talibanu se ocitl pod tlakem německý ministr obrany Franz Josef Jung (CDU), jemuž vládní sociální demokracie (SPD) a opozice vytýkají mizernou informační politiku. Povel ke shození dvou bomb na cisterny přitom nařídil německý velitel Georg Klein. Stále není jasné, kolik lidí při útoku zemřelo a kolik z nich bylo civilistů. Německá armáda i vláda ale popřely informace amerického deníku Washington Post, podle nějž bylo obětí 125 a mezi nimi nejméně dvacítka civilistů.

Otázka setrvání německých vojáků v Afghánistánu byla dosud jedním z hlavních volebních témat krajně levicové strany Levice a Zelených. Tyto strany chtějí vyvolat debatu o působení bundeswehru v Afghánistánu na úterní mimořádné schůzi Spolkového sněmu, jehož hlavním úkolem však bude schválení doprovodného zákona k Lisabonské smlouvě o reformě EU.

Německé kancléřce nemůže být lhostejné, když se spolková republika kvůli leteckým útokům ocitá v izolaci v Evropské unii, když evropští ministři zahraničí tuto tragédii otevřeně kritizují, prohlásil předseda zelené frakce ve Spolkovém sněmu Jürgen Trittin k afghánským událostem, které EU označila za tragédii a například francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner za velkou chybu.

Ochotu ke stažení vojáků však po nedělním setkání s britským premiérem Gordonem Brownem naznačila i samotná Merkelová, když v součinnosti s Londýnem a Paříží navrhla uspořádání konference OSN o Afghánistánu, která by zemi měla připravit na případné stažení mezinárodních jednotek.

Aféra Jürgena Rüttgerse

Druhou nepříjemností jsou pro CDU v těchto dnech nešťastné výroky předního politika strany a premiéra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Jürgena Rüttgerse. Na volebních mítincích se totiž opakovaně opovržlivě vyjádřil vůči Rumunům.

Zemský ministerský předseda se jednoho z kontroverzních výroku dopustil například 28. srpna v Münsteru, když kritizoval přemístění výroby mobilních telefonů finské firmy Nokia z Bochumi do Rumunska, kde prý montáž nezvládají. V Rumunsku pracovníci nechodí jako naši zaměstnanci tady v Severním Porýní-Vestfálsku ráno v sedm hodin a nezůstávají tak dlouho, dokud jede výroba. Přicházejí, kdy se jim zlíbí, odcházejí, kdy se jim zlíbí, a proto taky už ty mobily nesmontují dohromady, prohlásil konzervativní politik.

I když se Rüttgers v pátek za výroky omluvil, kandidát SPD na kancléře a ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier se obává, že místopředseda CDU napáchal velké škody, které bude německá diplomacie jen obtížně odstraňovat. První kandidátka Zelených v nadcházejících volbách Renate Künastová Rüttgerse obvinila z čistého rasismu. Někdo takový není jako místopředseda CDU únosný, řekla politička v dnešním vydání listu Leipziger Volkszeitung.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek