Norimberský proces

Norimberský proces
Poučení z historie
François Delpla
Nakladatel Slovart 2009

Už v říjnu 1941 Churchill a Roosevelt slavnostně vyhlásili úmysl trestně stíhat ty, kteří byli zodpovědní za zpustošení Evropy. Proces s nimi začal 20. listopadu 1945 v Norimberku.

ANOTACE

Před mezinárodním soudem, ustanoveným čtyřmi vítěznými mocnostmi, se mělo zodpovídat jednadvacet vedoucích představitelů třetí říše ze svých činů a podílů na kolektivním konání. Ale jaký spravedlivý trest a jaký nestranný soud lze vyslovit nad nejhoršími zločinci moderní doby?

V Norimberku se po deset měsíců za přispění novinářů z celého světa odehrávala gigantická konference o historické paměti věnovaná právě skončené válce.

François Delpla se snaží opravit omyly, které panují o této první kronice událostí dodnes a vzbuzují vášně. Autorka nahlíží do zákulisí procesu a doplňuje vyšetřování: Jak mohl Himmler uniknout spravedlnosti sebevraždou? Jaké tajemné plány sledoval Rudolf Hess? Čelil Goering obvinění s přílišnou snadností? Proč byla tak málo zmiňována osobní role Adolfa Hitlera? A konečně, jaké místo zaujímala v diskusích od obvinění po vynesení rozsudků genocida Židů?

François Delpla: Norimberský proces. Poučení z historie, vydání první, Překlad: Vladimír Čadský, 312 stran, vázaná vazba, Slovart 2009.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality