Euro: RRTV nemůže v regulaci internetu obstát

07.09.2009
čtk

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která by měla na základě připravovaného zákona dohlížet nad internetovými televizemi, nemá podle provozovatelů tuzemských serverů šanci obstát. Píše to nejnovější vydání týdeníku Euro, které vyjde v pondělí. Tento takzvaný zákon o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání (AVMS) má Česká republika přijmout na základě směrnice Evropské unie.

Kritikům podle týdeníku vadí především to, že ministerstvo kultury ani RRTV až dosud neměly s internetem prakticky žádné zkušenosti. „Všechna dosavadní setkání s úředníky ohledně připravovaného zákona se týkala vysvětlování, co vše je na webu možné, jak internet funguje a podobně. Bylo to jedno velké školení, řekl týdeníku Euro zdroj, který si nepřál být jmenován.

Dalším problémem je podle týdeníku nedostatek pracovníků, kteří by český internet v rámci RRTV monitorovali. Ministerstvo kultury totiž nyní nepočítá s tím, že by se Rada kvůli novým úkolům měla rozšiřovat o nové zaměstnance.

Kritici dále poukazují na fakt, že nevědí jak bude v praxi regulace probíhat. „Rada je politický subjekt, který mezi svými členy nemá internetové odborníky, takže až praxe ukáže, co a jak bude fungovat. Jedno z mála, co bylo prozatím definováno, je výše maximální pokuty, uvedl pro Euro Pavel Zima, šéf portálu Seznam.cz, jedničky českého internetu.

Podle ředitele společnosti Centrum Holdings Pavla Muchy není RRTV k úkolu dostatečně vybavena. Celá záležitost šla vyřešit ustanovením samoregulátora, jako je tomu například v Nizozemsku nebo ve Velké Británii. Nevím, v jaké formě bude zákon nakonec schválen, ale prozatím nás to zatěžuje jak administrativně, tak i právně. Část našich lidí na tomto tématu strávila spoustu času, dodává.

Podle předkladatele zákona, kterým je ministerstvo kultury, však o regulaci internetu vlastně vůbec nejde. Chceme jen, aby existovaly rovné podmínky v hospodářské soutěži jak pro „klasické televize, tak i pro ty internetové, říkají úředníci ve vysvětlovací zprávě. Jinými slovy – když Česká televize, Nova a Prima podléhají ze zákona určitým omezením, tak Stream.cz, Seznam.cz, Centrum.cz, iDnes.cz, tn.cz a další velcí hráči musejí být „hlídáni také, píše týdeník.

Mezi povinnosti internetových televizí nebo portálů nabízejících komerční video bude mimo jiné patřit povinná registrace, archivace dat po dobu 30 dní nebo zabezpečení obsahu před dětmi a mladistvými.

Podle výkonné ředitelky Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR) není zákon o AVMS v současnosti politickou prioritou. Podle ní je tedy možné, že zákon v požadované lhůtě, do 19. prosince, schválen nebude.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek