Lotyšsko má souhlas MMF s novou splátkou úvěru

28.08.2009

Lotyšsko získalo souhlas výkonné rady Mezinárodního měnového fondu (MMF) s uvolněním další části úvěru v sumě 200 milionů eur (asi pět miliard Kč). Uvedlo to dnes lotyšské ministerstvo financí. Nová splátka bude součástí loňské úvěrové dohody s MMF a Evropskou unií v objemu 7,5 miliardy eur.

Vláda minulý měsíc podepsala s MMF dohodu, v níž se Riga zavazuje mimo jiné snížit rozpočtové výdaje na příští rok. Dohodou se Lotyšsku otevřela cesta k získání dalších částí sjednaného úvěrového programu. Druhou splátku svého úvěru po loňské první fond odkládal od března. EU již uvolnila Lotyšsku svou tranši 1,2 miliardy eur.

Rozhodnutí MMF signalizuje důvěru danou současné lotyšské vládě, uvedl v prohlášení ministr financí Einars Repje. Dodal, že vláda hodlá i nadále vést politiku, s jejíž pomoci země krizi zvládne.

Lotyšsko patří v Evropě k několika zemím, které byly nynější finanční a hospodářskou krizí postiženy nejtvrději, a bez pomoci fondu by se zřejmě obešlo jen stěží. Lotyšská ekonomika se v prvním čtvrtletí i druhém meziročně propadla o více než 18 procent. Zemi tak zasáhla jedna z největších hospodářských recesí od rozpadu Sovětského svazu.

Na pomoci Lotyšsku se podílí i Česká republika. Ta v červenci schválila návrh úvěrové smlouvy mezi Českem a Lotyšskem, která zajistí Lotyšsku finanční pomoc 200 milionů eur.

Sdílet tento příspěvek