Polsko zprivatizuje podniky za 30 miliard zlotých

22.07.2009
čtk

Polsko ještě letos zahájí rozsáhlou privatizaci státních firem. Vláda se bude privatizační plány podrobněji zabývat 28. července. Podle polského ministerstva hospodářství půjde o majetek za zhruba 30 miliard zlotých (asi 182,2 miliardy Kč).

Příjmy z privatizace se budou blížit 30 miliardám zlotých. To jsou plány, které předložíme příští týden, řekl místopředseda vlády a ministr hospodářství Waldemar Pawlak. Analytici se však obávají, že krize omezí ochotu investorů a Polsko z privatizace nezíská tolik peněz, kolik si představuje.

Ministerstvo hospodářství, které dohlíží na státní majetek, chce letos prodejem státních firem získat asi 12 miliard zlotých. Loni to bylo 2,4 miliardy zlotých, převážně kvůli změně situace na trhu v důsledku globální krize.

Polský parlament minulý týden schválil rozpočtový dodatek, který předpokládá, že deficit Polska v roce 2009 dosáhne 27 miliard zlotých. Původní plány byly o polovinu menší. Polská vláda tedy musí i přes velké škrty výdajů hledat jiné zdroje příjmu.

Ministerstvo se rovněž snaží přimět státní podniky, aby velkou část zisku rozdělovaly ve formě dividend. Privatizační příjmy přímo nesnižují deficit. Poskytují ale dodatečné financování, a přispívají tak k tomu, aby se nezvyšovalo zadlužení státu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek