Komise kritizuje Bulharsko a Rumunsko kvůli korupci

22.07.2009
čtk

Evropská komise nedoporučila zrušení zvláštních opatření proti Bulharsku a Rumunsku, která začala platit po jejich vstupu do unie v lednu 2007. Hodnotící zpráva o korupci a organizovaném zločinu považuje opatření, které Sofia a Bukurešť přijaly za nedostatečná.

Zprávy Komise slouží jako doporučení pro členské státy, které o případném zrušení tohoto u členských států speciálního dohledu rozhodují. Komise dala Bulharsku a Rumunsku několik desítek doporučení, jak situaci zlepšit. Neprovází je žádné sankce, jak tomu bylo v minulosti.

Loni v létě Brusel rozhodl zmrazit Bulharsku zhruba 800 milionů eur z unijních fondů – o část z nich Sofia definitivně přišla. V případě Rumunska byla situace podobná, Bukurešť ale zlepšila kontrolní mechanismy při rozdělování peněz a mohla je znovu začít čerpat.

Podle Komise došlo v obou zemích k pokroku, opatření ale stále nejsou dostatečná. Doufám, že obě vlády rychle přistoupí k zavádění konkrétních doporučení pro reformy, s nimiž Komise přišla, řekl v prohlášení k hodnocení předseda komise José Barroso.

Bulharsku Komise vytýká pomalou a někdy jednostrannou práci justice. Problémy představuje také zastaralý trestní zákoník. U Rumunska EK kritizovala nedostatečnou iniciativu v řešení korupce na lokální úrovni. Rumunské zákony se také někdy navzájem překrývají a dovolují různý výklad. Podle Komise potřebuje boj s korupcí i jasnější podporu rumunských politiků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek