EU odklepla pomoc polské vlády loděnicím v Gdaňsku

22.07.2009
čtk

Evropská komise schválila pomoc polské vlády loděnicím v Gdaňsku. Symbol polské Solidarity tak unikne osudu loděnic v Gdyni a Štětíně, které se kvůli nutnosti vrátit státní dotace likvidují. Celková výše pomoci dosahuje 251 milionů eur. Komise souhlasí také s novým plánem restrukturalizace společnosti.

Evropská komise zkoumala situaci v gdaňských loděnicích několik let. Byl to jeden z nejdelších a nejsložitějších případů, kterými jsem se musela zabývat. Jsem ale velmi potěšena, že jsme nyní nalezli konstruktivní řešení, uvedla eurokomisařka Neelie Kroesová.

Dnešní rozhodnutí autorizuje státní pomoc ve výši 94 milionů eur, kterou gdaňské loděnice dostaly od roku 2004, kdy Polsko vstoupilo do EU. Komise zároveň podpořila pomoc ve výši 35 milionů eur, která půjde na restrukturalizaci společnosti. Součástí schválené pomoci je i dalších 122 milionů eur, z nich část budou loděnice čerpat během nadcházejících tří let. Loděnice v Gdaňsku, byly před dvěma lety zprivatizovány. Pokud by musely peníze vrátit hrozila by jim likvidace.

Vlastníkem 82 procent akcií loděnic v Gdaňsku je firma ISD Polska, která patří do skupiny ukrajinské společnosti Donbas. Vlastníci loděnic představili EK nový restrukturalizační plán, který bude většinově financován ze soukromých zdrojů. Jeho součástí je i uzavření dvou ze tří skluzů v loděnicích. Podle komise tento plán zajišťuje rentabilitu společnosti.

Polské loděnice se potýkaly s tíživou finanční situací a silnou konkurencí z Asie již řadu let. Odbory po pádu komunismu blokovaly snahy o privatizaci a vlády se radikálním změnám vyhýbaly a situaci řešily poskytováním státních dotací.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek