Předčasné volby v Británii mohou ohrozit Lisabonskou smlouvu

10.06.2009
čtk

I když se v Británii přetřásají především vnitropolitické důsledky evropských voleb na vládu premiéra Gordona Browna, začínají se objevovat úvahy nad dopady voleb pro vztahy s Evropskou unií. Zatímco odchod konzervativců z největší frakce v Evropském parlamentu povede podle většiny názorů k oslabení britského vlivu v Bruselu, předčasné volby by mohly vést k širším následkům – k ohrožení Lisabonské smlouvy o reformě institucí EU.

Podle pravicového listu The Daily Telegraph evropský pravicový střed vyhlásil válku konzervativcům. Citoval Josepha Daula, šéfa Evropské lidové strany (EPP), z níž toryové odcházejí. Podle něj největší pravicová frakce v Evropském parlamentu bude usilovat o to, aby Lisabonská smlouva vstoupila v platnost do konce roku. Uděláme to, i když David Cameron hrozí referendem, prohlásil Daul.

Podle listu se evropští představitelé a diplomaté obávají, že by v Británii mohly být po drtivé porážce labouristů předčasné volby následované vítězstvím konzervativců a referendem, které by lisabonskou smlouvu usmrtilo před druhým hlasováním v Irsku. Nikdo nechce volby v Británii – ne z nějakých sympatií ke Gordonu Brownovi, ale proto, že předčasné volby by ohrozily Lisabonskou smlouvu. To se nesmí stát, řekl britskému listu nejmenovaný evropský diplomat.

Lisabonskou smlouvu již ratifikoval britský parlament. Cameron však slibuje, že po vítězství ve volbách vypíše o smlouvě referendum, pokud ji do jejich nástupu do vlády neratifikují zbývající členské země unie. Smlouvu odmítli před rokem v referendum Irové, ale ve druhém referendu plánovaném na podzim by měla smlouva podle průzkumů s přehledem projít.

Konzervativci podle všech průzkumů zřejmě příští parlamentní volby vyhrají. Po debaklu labouristů v evropských a místních volbách se čekalo, zda premiér Brown bude přinucen k demisi, která by zřejmě vedla i k předčasným volbám. Zatím se však zdá, že Brown si svou pozici udrží. Parlamentní volby v Británii se musí konat do června 2010.

Politická situace v Británii je mimořádně důležitá. Chceme politickou stabilitu, jinak tu je riziko otevření debaty, která by mohlo ohrozit lisabonskou smlouvu, řekl šéf EPP a bývalý belgický premiér Wilfred Martens.

David Cameron v pondělí ujistil, že vytvoření nové euroskeptické frakce v EP neohrozí vztahy s ostatními pravicovými stranami v EU. Chceme reformu v Evropě a chceme uspořádat referendum o evropské ústavě, ale nikdy se neotočíme zády k závazkům Británie a k našim partnerům v Evropě, řekl vůdce konzervativců.

Konzervativci chtějí vytvořit novou frakci s českou ODS, zájem má také polská strana Právo a spravedlnost. Další partnery však konzervativci dosud neoznámili, podle stínového ministra pro Evropu Marka Francoise to udělají během několika týdnů.

Odsunout tak Británii na okraj vlivných pozic je jedna věc, ale hrozit likvidací Lisabonské smlouvy, je něco jiného, napsal komentátor Financial Times Philip Stephens. Podle něj by takové referendum vedlo ke zpochybnění členství Británie v EU.

Odchod z EPP je výstřelem toryů proti stoupencům evropské integrace. Likvidace Lisabonské smlouvy by však byla vyhlášením války. Krize… by byla taková, že by urychlila přesvědčivé hlasy požadující zvážení britského členství v Británii, napsal komentátor Financial Times. Nejsem si jist, že to šéf toryů dopředu promyslel. Je euroskeptik, ale těžko si představit, že by chtěl odstřihnout Británii od Evropy. Možná si také myslel, že ho volby v roce 2010 tohoto dilematu zbaví.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek