Někteří poslanci EU se prý tajně sešli s Hamasem

10.06.2009
čtk

Část parlamentní delegace Evropské unie, kterou při cestě na Blízký východ vede předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček, se prý tajně sešla s představiteli radikálního islamistického hnutí Hamas. Toto hnutí přitom unie považuje za teroristickou organizaci. Vlček předem ujišťoval, že žádné setkání s Hamasem nebude. Informovala o tom Česká televize.

V delegaci vedené Vlčkem jsou zástupci parlamentů 11 států unie. Cílem cesty se zastávkami v Egyptě, Izraeli, na palestinských územích a v Jordánsku, je podle Vlčka zmonitorovat situaci, která v konfliktní oblasti panuje. Před odjezdem Vlček ubezpečil, že se při cestě na Blízký východ nesetká s nikým z radikálního hnutí Hamas.

Delegace přijela v úterý do pásma Gazy z Egypta. Schůzka s představiteli Hamasu byla prý jen neoficiální. Zatímco byl Miloslav Vlček na návštěvě Islámské univerzity, sešla se s nimi čtveřice členů delegace, mezi nimi i italská místopředsedkyně Evropského parlamentu Luisa Morgantiniová. Jednání označila za soukromou schůzku.

Vlček, který delegaci vede jako zástupce předsednické země EU, rozhovory odsoudil a distancoval se od nich. Očekává se, že akci Morgantiniové odsoudí Izrael, kam delegace dnes míří. Na programu má setkání s předsedou parlamentu Reuvenem Rivlinem, zatím nepotvrzená je schůzka s prezidentem Šimonem Peresem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek