Gerhard – naše spojka na Gazprom


Marek Švehla, Respekt, 10. června 2009

Bývalá hvězda německé politiky Gerhard Schröder přijel minulý týden podpořit volební kampaň ČSSD. A člověk nemusí být hned kdovíjaký cynik, aby připustil, že i v politice má každá služba svoji cenu, píše ve své zahraničně-politické poznámce v posledním 24. čísle Respektu Marek Švehla.

Je proto třeba se ptát, zda se v případě spojenectví se Schröderem nebude tato cena účtovat až po případné výhře ČSSD ve volbách a zda to nebude v měně, která pro voliče nepatří k nejprůhlednějším. V osobě Schrödera totiž přijíždí nejen německý bývalý kancléř, ale také (a z pohledu Česka je třeba říct – především) protagonista pronikání ruského státního gigantu Gazprom na evropské trhy.

Schröder nepracuje přímo pro Gazprom, velmi úzce s ním však spolupracuje. Působí jako šéf dozorčí rady firmy Nord Stream, v níž Gazprom drží 51 procent, zbytek mají německé firmy. Nord Stream má za cíl vybudovat alternativní plynovod z Ruska do Německa po dně Baltického moře. Kritici přitom namítají, že z pohledu Ruska jde o projekt zčásti politický, který upevňuje vztahy s Německem na úkor Evropské unie (Nord Stream vyvolal protest hlavně ze strany Polska).

Schröder každopádně pracuje pro projekt, který posiluje energetickou závislost EU na Rusku a je konkurenční k plynovodům, jež tuto nezávislost chtějí naopak snížit. Jde především o plynovod Nabucco z oblasti Kaspického moře. Podpora tomuto důležitému projektu zatím není v Unii jednoznačná a dá se čekat, že sociální demokracie v případě převzetí moci tuto agendu za Česko povede. Je proto zcela na místě otázka, zda potom náhodou nenastane čas pro splacení služby, kterou jim nyní přítel Gerhard svojí podporou poskytl.

Přední členové ČSSD dnes tuto možnost s pohoršením odmítají. „To jsou naprosto nesmyslné spekulace. Gerhard Schröder přijel jako bývalý úspěšný kancléř, říká místopředseda Zdeněk Škromach. Šéf kampaně ČSSD Jaroslav Tvrdík ho doplňuje: „Gerhard Schröder je poselstvím sociálnědemokratické politiky. A že pracuje pro Gazprom, nic neznamená. Podle Respektu by se zřejmě nemohl zaměstnat ani u popelářské firmy. A do třetice další místopředseda Lubomír Zaorálek: „S Gerhardem Schröderem máme nejlepší neformální kontakty, jako kancléř přijel dokonce i do Ostravy. Jiní přední členové SPD mají práci s kampaní, proto přijel on. Není to ale náš poradce. Lobbování jistě patří k jeho práci, ale nemám pocit, že by se o to u nás snažil.

Nutno dodat, že na případné lobbování bude mít Schröder – pokud by chtěl – příležitost později, jestliže ČSSD zasedne ve vládě a bude se jednat o plynárenských privatizacích, stavbách a obchodech, u nichž se dosud čeští politici účasti ruských firem bránili.

Autor: Marek Švehla

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality