Elektrárenské firmy možná dostanou část povolenek zdarma

10.06.2009
čtk

Elektrárenská společnost ČEZ a další firmy v elektroenergetice by mohly dostávat v budoucnosti část emisních povolenek zdarma. Podmínkou ale bude, že výměnou za to investují část peněz do modernizace výroby elektřiny. V Poslanecké sněmovně to navrhl bývalý ministr průmyslu Martin Říman. S exministrem životního prostředí Martinem Bursíkem (SZ) se pak dostal do slovního střetu nad tím, zda jde, či nejde o podporu polostátní společnosti ČEZ.

Stínový ministr průmyslu ČSSD Milan Urban, který se na návrhu rovněž podílel, potvrdil, že jde o výsledek předchozí dohody mezi státy EU. Podle ní budou mít elektrárenské firmy z nových zemí, včetně ČR, právo na část povolenek zdarma.

Bursík návrh ostře kritizoval; označil ho za protiústavní přílepek podstrčený firmou ČEZ, sprosťárnu a za krádež za bílého dne. Tady se prostě krade, prohlásil Bursík. Říman na oplátku označil jeho slova předvolební agitku a lži. Říman poukazuje na to, že firmy budou muset ušetřené peníze stejně investovat do čistších technologií na výrobu elektřiny. Podle mě by měly dostat všechny (povolenky zadarmo), tvrdí Říman.

Bursík i jiní poslanci poukazovali na to, že předkladatelé s návrhem obešli ministerstvo životního prostředí a že jde o tvz. přílepek, tedy novelu nesouvisejícího zákona. Předkladatelé ho totiž vkládají do novely zákona o spotřebních daních, která má daňově zvýhodnit biopaliva vyšších generací. Bursík také tvrdí, že předkládaný návrh připraví stát v letech 2013 až 2020
celkem o 68 miliard, které místo státu zinkasuje ČEZ.

Novelu zákona dnes projednávali poslanci ve druhém čtení. Definitivně by o tomto návrhu měli rozhodnout ještě na nynější schůzi. Návrh podle Římana vychází z takzvaného klimaticko-energetického balíčku, který loni v prosinci schválil Evropský parlament. Unie se před časem zavázala, že do roku 2020 sníží emise o 20 procent a zvýší podíl obnovitelné energie na pětinu. Balíček je přitom nástrojem, jak toho dosáhnout. Jeho základem je systém obchodování s emisními povolenkami. Některé podniky si tak v budoucnosti budou muset kupovat povolenky, aby do ovzduší mohly vypouštět emise oxidu uhličitého.

Česko má ale výhodu, protože elektrárenské společnosti z některých nových zemí si nebudou muset kupovat od roku 2013 všechny povolenky. To by nemělo vést k tak výraznému zdražení elektřiny pro spotřebitele, jak se původně očekávalo. Na úlevy ovšem budou mít nárok jen státy, které produkují více než 30 procent energie z pevných paliv (především uhlí) a jejichž hrubý domácí produkt na hlavu v tržních cenách nepřesahuje 50 procent unijního průměru. Do této skupiny spadá i Česká republika.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek