Část parlamentní delegace EU se tajně sešla s Hamasem

10.06.2009
čtk

Část parlamentní delegace Evropské unie, kterou na Blízkém východě vede předseda české Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček, se prý tajně sešla s představiteli radikálního hnutí Hamas. Oznámila to Česká televize. Unie přitom Hamas považuje za teroristickou organizaci a Vlček předem ujišťoval, že žádné setkání s Hamasem nebude. V dnešní tiskové zprávě sdělil, že část delegace se sešla s palestinskými poslanci a že se od takového postupu distancuje.

V delegaci EU jsou zástupci parlamentů 11 států unie. Cílem cesty se zastávkami v Egyptě, v Izraeli, na palestinských územích a v Jordánsku je podle Vlčka monitorovat situaci, která v konfliktní oblasti panuje.

Delegace přijela v úterý do pásma Gazy z Egypta. V době, kdy její hlavní část navštívila Islámskou univerzitu, se někteří členové delegace a také technického doprovodu oddělili a sešli s poslanci Palestinské zákonodárné rady. Distancuji se od chování některých členů delegace. Ani po návratu mne o svém programu neinformovali. Pokud jde o členy českého technického doprovodu, budu celou záležitost řešit po návratu do republiky, uvedl Vlček v tiskové zprávě.

Podle serveru iDNES.cz se setkání s palestinskými poslanci mimo jiné zúčastnili bývalí sociálnědemokratičtí poslanci Jan Kavan a Vladimír Laštůvka. Poprvé zde byli zástupci všech – Fatahu, Hamasu, nezávislých. Dokonce deklarovali ochotu se dohodnout a došlo k tomu, že si představitelé Fatahu a Hamasu podali ruce, citoval iDNES.cz Kavanova slova o schůzce s vedením palestinského parlamentu v Gaze.

Rádio Česko tvrdí, že exministr zahraničí Kavan projevil o nynější cestu zájem kvůli obchodním zájmům a ze stejného důvodu se prý chystá na další blízkovýchodní cestu s Vlčkem.

V evropské delegaci, která je na Blízkém východě nyní, je mimo jiné italská europoslankyně, místopředsedkyně Evropského parlamentu Luisa Morgantiniová. Ta setkání s členy Hamasu potvrdila. Jsme poslanci, a tak jsme navštívili členy palestinského parlamentu. Byli mezi nimi i zástupci Hamasu, řekla České televizi. Vlček televizi Nova sdělil, že kromě Morgantiniové se setkání s palestinskými poslanci zúčastnili zástupci Bulharska, Řecka a Turecka.

Vlček delegaci vede jako zástupce předsednické země EU. Očekává se, že akci Morgantiniové odsoudí Izrael, kam se delegace dnes přesunula.

Palestinská agentura Maan napsala, že unijní delegace odjezd z pásma Gazy bez vysvětlení uspíšila. Pobyla na tomto území necelý den, zatímco původně prý měla zůstat několik dní a měla se setkat s lidmi postiženými při izraelské ofenzivě z přelomu roku. Podle agentury se delegace podívala k ruinám parlamentní budovy v Gaze zničené právě při zimních bojích.

Agentura Maan píše o Morgantiniové jako o šéfce evropské delegace. Italka jí řekla, že poslanci přijeli obyvatelům pásma vyjádřit solidaritu a přesvědčit se o tom, do jaké míry bylo území při ofenzivě zničeno.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek