V Ženevě začíná konference proti rasismu, Paříž hrozí odchodem

20.04.2009
čtk

V Ženevě dnes začíná světová konference OSN proti rasismu, xenofobii a další intoleranci. Pětidenní jednání vyvolává kontroverze, kvůli obavám z protiizraelských výpadů některých účastníků oznámily jeho bojkot USA a několik evropských států. Francie krátce před zahájením pohrozila, že setkání okamžitě opustí, pokud se změní v „prostor pro rasistická vyjádření proti Izraeli“. Českou republiku, která v současnosti předsedá EU, bude zastupovat velvyslanec stálé mise při OSN v Ženevě Tomáš Husák.

Také Francie vyšle na konferenci jen svého diplomatického zástupce. Nebudeme ale tolerovat žádnou provokaci, narážel francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner na dnešní očekávané vystoupení íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Ten v minulosti opakovaně popřel holokaust a vyzval k vymazání Izraele z mapy světa. Šéf francouzské diplomacie podle agentury AP prohlásil, že pokud Ahmadínežád vznese nějaká rasistická nebo antisemitská obvinění, Francie opustí okamžitě jednací sál.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová dnes ČTK řekla, že česká diplomacie je zklamána vyjednaným návrhem závěrečného textu, ale protože obecně podporuje boj proti rasismu, posílá na zasedání alespoň velvyslance. Ten má podle ní dohlédnout na to, aby text nebyl změněn ještě k horšímu.

Ženevská konference navazuje na svou předchůdkyni, která se konala v roce 2001 v jihoafrickém Durbanu, proto bývá označována jako Durban II. Před osmi lety se asi 170 zemí světa dohodlo na akčním programu k potírání diskriminace. I tehdejší jednání ale poznamenaly diplomatické roztržky. Kvůli protiizraelským postojům některých arabských zemí, jež chtěly sionismus definovat jako rasismus, fórum opustily delegace USA a Izraele.

Oba státy se nezúčastní ani letošního setkání, které má trvat do pátku. Kvůli obavám z protiizraelského vyznění závěrečné deklarace a některých vystoupení zejména arabských zemí konferenci bojkotují také Austrálie, Nový Zéland, Kanada, Německo, Nizozemsko, Itálie a Polsko. Máme důvod se obávat, že konference bude zneužita k nepřípustným vystoupením, která odporují duchu úcty k jiným rasám a náboženstvím, uvedlo dnes polské ministerstvo zahraničí. Varšava se prý obává zejména antisemitských útoků.

Británie, podobně jako ČR a Francie, vyšle do Ženevy jen svého velvyslance. Neúčast významných západních zemí kritizovaly mezinárodní organizace bojující za lidská práva.

Jedinou význačnou hlavou státu, která přijala pozvání na toto světové fórom, je tak kontroverzní íránský vůdce Ahmadínežád. Agentura Reuters upozornila, že jeho dnešní vystoupení připadá na den, kdy si Izrael připomíná oběti holokaustu. Účastníky dnes osloví také generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který ještě před začátkem odsoudil popírání holokaustu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek