G8: Obavy z nedostatku potravin přetrvávají

20.04.2009
čtk – aktualizováno

Obavy ohledně zajištění dostatku potravin pro rozvíjející se země budou přetrvávat kvůli nedostatečným pokrokům v boji s chudobou a problémům při slaďování nabídky s poptávkou. Vyplývá to podle agentury Reuters z návrhu komuniké ze setkání ministrů zemědělství skupiny průmyslově nejvyspělejších států a Ruska (G8) v Itálii. Konečná verze komuniké by měla být zveřejněna dnes odpoledne.

Ministři zemědělství jednají v Itálii o strategii pro zajištění dodávek potravin a stabilizaci jejich cen. „Chceme z tohoto setkání odejít s konkrétními fakty, ne pouze se slovy,“ prohlásil italský ministr zemědělství Luca Zaia.

Ministři podle něj prozkoumají možnosti jak zvýšit produktivitu zemědělské výroby a omezit spekulativní obchody se zemědělskými komoditami. Ty byly jednou z příčin loňského nárůstu cen potravin, jenž vedl k potravinové krizi.

Skupinu G8 tvoří Spojené státy, Kanada, Japonsko, Německo, Francie, Itálie, Británie a Rusko. Schůzky v Itálii se však účastní ministři z některých dalších zemí. Delegaci předsednictví EU vede náměstek ministra zemědělství ČR Ivo Hlaváč.

Několik ministrů dnes vyzvalo k ukončení protekcionismu v zemědělském sektoru. Nejlepší cestou k zajištění dostatku potravin je podle nich zlepšení podpory zemědělců, napsala agentura Reuters.

„V principu všichni souhlasíme s tím, že protekcionistické postupy by měly být v dlouhém období odstraněny,“ uvedla německá ministryně zemědělství Ilse Aignerová. „Domnívám se, že v tomto směru neexistují žádné velké neshody,“ dodala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek