Obama podpořil vstup Turecka do EU

05.04.2009
čtk

Americký prezident Barack Obama dnes na summitu EU-USA v Praze podpořil členství Turecka v Evropské unii. Důrazně také podpořil silnou a jednotnou Evropu. Turecko o členství v EU jedná, ale řada významných zemí unie má ke vstupu Ankary výhrady. Kdyby Evropská unie Turecko přijala, vyslala by silný signál muslimskému světu, řekl Obama. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes ale zopakoval, že je nadále proti vstupu Turecka do unie.

Americký prezident z Prahy odlétá právě do Turecka, které je poslední zastávkou na jeho nynější zahraniční cestě. Turecko je členem NATO a důležitým spojencem Západu na Blízkém východě. Na summitu NATO, který skončil v sobotu, právě Obama přesvědčil Turecko, aby neblokovalo jmenování dánského premiéra Anderse Fogha Rasmussena novým generálním tajemníkem aliance. Turecku mimo jiné vadilo, že Rasmussen neodsoudil karikatury proroka Mohameda v dánském tisku.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg novinářům po schůzce se svými evropskými kolegy řekl, že oficiálně se o tématu přijetí Turecka do EU nehovořilo. „Jak známo, několik států – nejen Francie, ale i Německo – jsou k tomu dostatečně skeptičtí. Také Rakušané z toho nejsou šťastní,“ naznačil šéf české diplomacie, jak složité by pro některé evropské země bylo se s tureckým členstvím v EU smířit.

V rozhovoru pro francouzskou televizi TF1 Sarkozy odpoledne z Prahy vzkázal, že jeho záporné stanovisko se v této otázce nemění. „Pracuji ruku v ruce s prezidentem Obamou, ale co se týče Evropské unie, je na členských zemích, aby rozhodly. Byl jsem vždycky proti tomuto vstupu a jsem i nadále. Myslím, že mohu říci, že obrovská většina členských zemí má stejný postoj jako Francie,“ uvedl Sarkozy.

„Turecko, to je velký spojenec Evropy a USA. Má zůstat privilegovaným partnerem, můj postoj se nezměnil,“ dodal také francouzský prezident.

Americký prezident se také důrazně vyslovil pro silnou a jednotnou Evropu. Neexistuje stará nebo nová Evropa, ale jednotná Evropa, řekl Obama. Narážel na výroky bývalého amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda, který během přípravy na válku v Iráku v roce 2003 mluvil o postkomunistických zemích, které válku podporovaly, jako o nové Evropě, zatímco její západoevropské odpůrce označil za starou Evropu. Obama byl od počátku jasně proti válce v Iráku.

„Věřím v silnou Evropu a uděláme vše proto, abychom Evropu podpořili,“ řekl Obama. Odmítl názor, podle něhož by silná Evropa znamenala oslabení transatlantických vazeb. Podle Obamy nemají Spojené státy a Evropa na výběr než postupovat společně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek