Tisíce Bělorusů demonstrovaly za přibližování své země k EU

26.03.2009
čtk

Tisíce běloruských přívrženců opozice se dnes shromáždily na demonstraci v Minsku, kde požadovaly politické přibližování této bývalé sovětské republiky k Evropské unii. Současně ale demonstranti kritizovali nedávné rozhodnutí EU umožnit nadále autoritativnímu prezidentu Alexandru Lukašenkovi a vysokým představitelům jeho režimu cestovat do zemí Unie. Silné policejní oddíly sledovaly opoziční shromáždění z povzdálí, nezasáhly však.

Běloruská opozice slaví tradičně 25. březen jako Den svobody. Připomíná tak skutečnost, že v roce 1918 vznikl 25. března na krátkou dobu nezávislý běloruský stát, než jeho existenci ukončila Rudá armáda. Účastníci demonstrace nesli staré bílo-červeno-bílé vlajky tohoto státu, a také vlajky Evropské unie.

EU před 12 roky uvalila na běloruský režim porušující lidská práva sankce, jejichž součástí byl zákaz cest do členských zemí Unie pro prezidenta Lukašenka a další představitele jeho vlády. Loni v říjnu ale bylo rozhodnuto sankce pozastavit s ohledem na jejich malou účinnost. Místo toho se Unie rozhodla Minsku pootevřít možnost účasti na projektu takzvaného východního partnerství EU, která by měla režim nalákat k uskutečňování demokratických změn. Letos 16. března pak rada ministrů zahraničí EU rozhodla pozastavení cestovních sankcí prodloužit o rok. Zákaz cestovat do EU ale nadále zůstává v platnosti pro některé osoby přímo spjaté s případy, kdy v minulosti v Bělorusku zmizeli beze stopy představitelé opozice.

Běloruská opozice se však domnívá, že tyto ústupky Lukašenka k ničemu nepřinutí, protože nabyl dojmu, že může uspět i bez demokratizace.

Projekt takzvaného východního partnerství by měl pootevřít dveře šesti zemím bývalého SSSR: Arménii, Ázerbájdžánu, Gruzii, Moldavsku, Ukrajině a právě Bělorusku. S jeho oficiálním zahájením se počítá na summitu v Praze 7. května.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek