OSN schválila vysokého představitele pro Bosnu a Hercegovinu

26.03.2009
čtk

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (OSN) jednomyslně schválila jmenování rakouského diplomata Valentina Inzka novým vysokým představitelem mezinárodního společenství v Bosně a Hercegovině, napsala agentura AP. Inzko byl vybrán již 13. března. Funkce se oficiálně ujme tento čtvrtek na zasedání Rady pro zavádění míru (PIC) v Sarajevu.

Rada bezpečnosti zároveň poděkovala Slovákovi Miroslavu Lajčákovi, který úřad zastával od července 2007. Letos v lednu oznámil v souvislosti se jmenováním na post slovenského ministra zahraničí rezignaci.

Inzko, v současné době ještě rakouský velvyslanec ve Slovinsku. Diplomat v Bosně působil v letech 1996 až 1999 jako rakouský velvyslanec. Podle AP je plně seznámen s problematikou složité politické situace v této balkánské zemi.

Inzko je sedmým vysokým představitelem pro Bosnu a Hercegovinu. Etnicky rozdělená Bosna má být kvůli nestabilní politické situaci pod dohledem mezinárodního společenství ještě tento rok, kdy se má rozhodnout o prodloužení, nebo ukončení mandátu vysokého představitele.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek