Konference představí kulturu jako ekonomický nástroj

26.03.2009
čtk

Kulturu jako ekonomický nástroj i jako jeden z možných prostředků boje s ekonomickou krizí chce v Praze představit dvoudenní konference Fórum pro kreativní Evropu. Její účastníci se budou věnovat konceptu kreativity, který je podle nich alternativou tradičním výrobním postupům v Evropě.

Čeští pracovníci v kultuře a umělci ale právě nyní upozorňují na nižší podporu, která se letos živému umění dostává ze strany státu. Hostům konference adresovali otevřený dopis, ve kterém je upozorňují na fakt, že fórum pořádá stejné ministerstvo kultury, které teoreticky vyzdvihuje princip kreativity, ale kulturu ve vlastní zemi prý podporuje nedostatečně. Ministerstvo říká, že ekonomická krize si nevybírá a kulturu zasáhla stejně jako ostatní obory.

Podle zastánců konceptu kreativity současná ekonomická krize svědčí o tom, že více než tradičním průmyslovým odvětvím a ekonomickým nástrojům je dnes třeba věnovat pozornost kapitálu, který se nachází v intelektu a autorských právech.

Své zkušenosti s kreativní ekonomikou přijedou do Prahy prezentovat zahraniční odborníci. Kromě teoretiků z akademického světa přijedou kulturní manažeři i politici ze zemí, které kulturu a umění začaly jako kreativní průmysl již dávno vnímat a je tam součástí jejich vládních strategií.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek