Lukašenko může do EU

16.03.2009
čtk – aktualizováno

Ministři zahraničí členských států prodloužili pozastavení cestovních sankcí pro představitele běloruského režimu. Šestiměsíční pozastavení sankcí schválila EU loni v říjnu. Ministři zároveň rozhodli, že cestovní sankce prodlouží o jeden rok (do jara 2010) – na devět měsíců však pozastaví jejich uplatňování.

Rozmrznutí sankcí znamená, že se Bělorusko může zúčastnit summitu k projektu tzv. východního partnerství, které se uskuteční v Praze 7. května. Iniciativa je prioritou českého předsednictví EU. Měla by zintenzivnit vztahy EU se šesti bývalými státy Sovětského svazu – Arménií, Ázerbájdžánem, Gruzií, Moldavskem, Ukrajinou a právě Běloruskem.

Myslím, že bychom měli dát Bělorusku zelenou pro východní partnerství, vyjádřil před jednáním ministrů převládající názor řekl šéf litevské diplomacie Vygaudas Ušackas.

Po dvanáct let jsme zkoušeli politiku sankcí a viděli jsme, kam nás to posunulo. V podstatě nikam. Teď jsme se během roku trošku pootevřeli, naše spolupráce je podmínečná, ale ještě nejsme tam, (kde bychom měli být), řekl finský ministr zahraničí Alexander Stubb.

Nedospějeme opravdu k ničemu, pokud budeme Bělorusko dál izolovat, řekl šéf lucemburské diplomacie Jean Asselborn.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek