EU jednala o Palestině

16.03.2009
čtk – aktualizováno

Vedoucí představitelé Evropské unie se na víkendové schůzce v Bruselu společně se zástupci Egypta, Jordánska a palestinské samosprávy snažili najít cesty, jak by šlo pokročit v obnově země a ve vyjednáváních o vzniku palestinské vlády jednoty.

Na setkání, které do Bruselu svolalo české předsednictví EU, přijel i egyptský ministr zahraničí Ahmad Abúl Ghajt, jehož země hraje roli zprostředkovatele v jednáních o vzniku palestinské vlády jednoty. Hlavní spory znamenají především dvě znesvářené palestinské frakce – radikální hnutí Hamas ovládající pásmo Gazy a strana Fatah palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse. Dohody by jejich protagonisté rádi dosáhli do konce měsíce.

Uvidíme, jaké nové myšlenky budeme mít, řekl při příjezdu na jednání šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Kabinet by pak měl připravit prezidentské a parlamentní volby a převzít dohled nad rekonstrukcí pásma Gazy, které utrpělo během nedávné izraelské ofenzivě masivní škody.

Vysoký představitel pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana při příjezdu na jednání připustil, že rekonstrukce Gazy nebude nic snadného. To není nic, co se udělá za 24 hodin, řekl. Je třeba zajistit, aby se otevřely všechny přechody do tohoto pásma a aby tam mohlo začít proudit víc humanitární pomoci. Množství věcí (které do Gazy proudí) je velmi omezené, řekl.

Fatah a Hamas se liší mimo jiné v tom, jaký pohled mají na Izrael. Hamas, který figuruje na seznamu teroristických organizací EU a Spojených států, neuznává právo židovského státu na existenci. Fatah je pro jednání z Izraelem, což je podle něj jediná možnost, jak se přiblížit míru.

Evropská unie navíc na schůzce odsoudila Izrael za pokračování v budování židovských osad a za jeho postup ve východní části Jeruzaléma. Tu obývají především Palestinci, Izrael jim ovšem údajně vydává jen málo stavebních povolení a stavby, které jej nemají, demoluje.

Nové informace (o izraelské politice osídlování) v nás vyvolávají hluboké znepokojení, řekl novinářům po skončení schůzky český ministr Schwarzenberg.. Není to přitom poprvé, kdy Češi v čele EU Izrael za tyto kroky odsoudili. Koncem února je podobně znepokojily plány na novou výstavbu v sousedství osady Adam na západním břehu Jordánu.

Podle údajů Evropské unie počet nových izraelských staveb v židovských osadách loni dosáhl 1257, a to včetně 748 stálých staveb a 506 mobilních konstrukcí. Palestinský ministr zahraničí Rijád Malki uvedl, že aktivita Izraele v osídlování se od roku 2007 zvýšila zhruba čtyřicetkrát.

Znepokojení ovšem v poslední době vyvolává především postup Izraelců ve východní části Jeruzaléma. Podle neveřejné zprávy EU, kterou citoval internetový server EUobserver, je počet stavebních povolení vydaných Palestincům a Izraelcům v příkrém rozporu. Zatímco Palestinci jich obdrželi každoročně jen zhruba 200, Izraelci jen od konce roku 2007 v oblasti postavili celkem 5500 staveb, přičemž úřady jich schválily už přes 3000.

Zástupci Unie i arabských států věří, že se vládu jednoty podaří sestavit do konce března, kdy se uskuteční summit Ligy arabských států. Věříme, že (summit) vyústí v úspěšný výsledek, uvedl egyptský ministr Ghajt. Samotná schůzka ale konkrétnější závěry nepřinesla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek