CDU nominovala do červnových voleb „vášnivého Evropana“

16.03.2009
čtk

Nynějšího předsedu Evropského parlamentu (EP) Hanse-Gerta Pötteringa dnes nominovala německá Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové jako svého prvního kandidáta do červnových eurovoleb. CDU se ve svém evropském programu vyslovuje pro přestávku v rozšiřování EU s výjimkou Chorvatska.

Merkelová dnes mimo jiné ocenila, že se Pöttering v uplynulých 30 letech zasazoval o přiměřenou roli Evropského parlamentu a označila jej za vášnivého Evropana. Třiašedesátiletý konzervativní politik patří mezi 14 ze 785 europoslanců, kteří jsou členy Evropského parlamentu nepřetržitě od roku 1979, kdy o obsazení EP poprvé rozhodovali evropští občané. Předsedou jediného voleného orgánu EU se stal právník Pöttering jako člen Evropské lidové strany v EP v lednu 2007.

CDU hodlá jít do voleb do Evropského parlamentu s programem, v němž se mimo jiné vyslovila pro přerušení rozšiřování Evropské unie s výjimkou Chorvatska. To se týká hlavně balkánských zemí, jako jsou Albánie, Makedonie a Srbsko. Merkelová a Pöttering však zdůraznili, že to neznamená, že se tyto země členy bloku nikdy nestanou. Urychlení integrace balkánských zemí do EU je jednou z priorit nynějšího českého předsednictví.

CDU je také proti plnému členství Turecka, které odmítá i její bavorská sestra, Křesťanskosociální unie (CSU). Ta se minulý měsíc navíc vyslovila pro pořádání referend o zásadních evropských otázkách, jakou by bylo například právě případné rozšíření EU o Turecko.

Referenda však CDU a Merkelová zvláště odmítá. Moje skepse je známá, podotkla dnes k tomuto bodu kancléřka a poukázala na to, že její strana je proti referendům obecně. Křesťanští demokraté rovněž na rozdíl od CSU chtějí, aby EU měla v dlouhodobém horizontu ústavu.

Nejsilnější německá strana dnes také potvrdila svůj zájem na dosazení příštího eurokomisaře za Německo. Tím je dosud sociální demokrat (SPD) Günter Verheugen, jenž měl v období 1999-2004 nejdříve na starosti otázky rozšiřování a nyní je komisařem pro podnikání a průmysl.

Volby do Evropského parlamentu se v Německu a dalších 15 zemích sedmadvacítky uskuteční 7. června. Nová Evropská komise bude vytvořena po volbách do Evropského parlamentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek