Británie podpořila setrvání Barrosa v čele EK

16.03.2009
čtk

Britský premiér Gordon Brown oživil citlivou diskusi kolem jmenování nového šéfa Evropské komise. Po taktizování Francie řekla Velká Británie jasně – chceme aby José Manuel Barroso vedl bruselskou exekutivu dalších pět let.

Chci, aby bylo naprosto jasné, že ho podpoříme nejen jako současného předsedu Evropské komise, ale i při volbě příštího předsedy Evropské komise, řekl šéf britského kabinetu na společné tiskové konferenci s Barrosem v Londýně.

Začátkem března Barrosovo další období nepřímo zpochybnil francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který naznačil, že nový šéf Komise by měl být volen až po podzimním novém irském referendu o Lisabonské smlouvě. Vyhnul se také odpovědi, zda Barrosa podporuje.

Francouzský list Le Figaro po Sarkozyho slovech napsal, že pokud by Irové Lisabonskou smlouvu opět odmítli, nebude Barrosovi zbývat nic jiného než své ambice pohřbít. Podle komentáře listu, blízkého vládě, tehdy Sarkozy vůbec poprvé naznačil, že Barrosa pouští k vodě.

Volby do Evropského parlamentu se budou konat 4.-7. června 2009. O jmenování předsedy nové Komise se do vyjádření Sarkozyho předpokládalo, že k němu dojde krátce po volbách.

Česko, které do konce června předsedá Evropské unii, se zatím k této otázce oficiálně nevyjádřilo. Český vicepremiér Alexander Vondra ale již v lednu potvrdil, že členské státy by měly začít s vybíráním budoucího šéfa eurokomisařů už na červnovém summitu, jak se dohodly na loňském summitu. Co můžeme udělat, bez zpoždění, je začít proces jmenování předsedy komise, řekl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek