STEM: zahraniční politiku ČR podporují dvě třetiny lidí

09.03.2009
čtk

Téměř dvě třetiny lidí souhlasí se současnou zahraniční politikou České republiky. Je to zhruba o deset procent více než před dvěma roky. Výzkum agentury STEM se konal na přelomu ledna a února mezi 1263 lidmi.

O tom, že česká zahraniční politika je v zásadě správná, je určitě a spíše přesvědčeno 63 procent lidí, opačný názor mělo 37 procent občanů. Zahraniční politiku podporují hlavně mladí lidé, bohatí, studenti, odborní pracovníci a podnikatelé, zjistila agentura STEM.

Se směrem zahraniční politiky souhlasí lidé, kteří si myslí, že bezpečnost Česka není v současné mezinárodní situaci ohrožena. Správná je i pro většinu těch, kdo si myslí, že pro ČR může v budoucnu představovat hrozbu Rusko. Postoj k politice Moskvy ale není rozhodující, protože i mírná většina těch, kteří v Rusku hrozbu nevidí s českou zahraniční politkou souhlasí.

Nejčastěji podporují zahraniční politiku České republiky stoupenci vládní ODS a Strany zelených. V porovnání s těmito dvěma stranami je počet kladných ohlasů menší u KDU-ČSL. Nejvíce o české zahraniční politice pochybují stoupenci KSČM a ČSSD.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek